IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработни българи продължават да разчитат на сезонна работа в Испания и Гърция

Най-голям интерес в момента има към програмата за бране на ягоди в Испания, отчитат от агенцията по заетостта

10:01 | 10.01.13 г. 1
Безработни българи продължават да разчитат на сезонна работа в Испания и Гърция

Стотици безработни, които са регистрирани в Бюрата по труда в Благоевградска област, заминават на сезонна селскостопанска работа в страни от Европейския съюз, където са ангажирани в бране на портокали, праскови, грозде и отглеждане на тютюн.

Голям интерес в момента има към програмата за бране на ягоди в Испания, за която се набират 450 жени от цялата страна, съобщиха от агенцията по заетостта в Благоевград. Документи по тази програма могат да се подават в Бюрата по труда до 15 януари, съобщи БНТ.

За много жени над 45 години в Благоевград селскостопанска работа по програми в Германия, Испания и Гърция е единствен вариант за печелене и пестене на пари, защото навсякъде в града се търсят предимно млади жени за сервитьорки и продавачки, обясняват от агенцията.

От няколко години през месец януари най-очаквана сред безработни жени до 40 години, които са се занимавали със селскостопанска дейност, е програмата за бране на ягоди в Испания, защото се осигурява безплатна квартира, а работодателите са изрядни и не бавят надниците.

Наблюденията на служителите от агенцията по заетостта сочат, че най-много кандидати има от Сандански и Петрич, защото жените от този район са свикнали с полска работа и издържат на горещини в тези страни през лятото.

От бюрото по труда в Благоевград обясняват, че условията, които испанският работодател предлага, са добри - работи се по 6 часа и половина на ден, 5 дни в седмицата, а към кандидатите няма изисквания за професионална квалификация и образование.

„Търсят се жени на възраст между 25 и 40 години с опит в селското стопанство и с добро физическо здраве”, допълва Цветанка Таковска зам.-директор на Агенция по заетостта- Благоевград.

Крайният срок за подаване на документите е 15 януари, след което одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
tati
преди 11 години
В България демографският срив придобива все по-застрашителни размери, а населението на страната падна под 7 милиона. И в това няма нищо учудващо. За повечето българи развитието отдавна вече не е приоритет.!!! Приоритет е оцеляването. Надеждите и стремежите на повечето хора са сведени до това да не изпаднат в пълна мизерия. Вече никой на прави дългосрочни планове, вече никой не се впуска в нови начинания.!!! демографските показатели и новите данни за нарастването на бедността и имотното разслоение подсказват, че за развитие могат да мечтаят не повече от милион-милион и половина българи .!!!! Все по-голяма става и групата на така наречените работещи бедни - хора, които имат работа, но доходите им са толкова ниски, че ги обричат на мизерно съществуване. !!!!Междувременно корумпираната прослойка в държавното и общинско управление и безскрупулната олигархия продължават с политически протекции да изсмукват оскъдните ресурси на държавата. !!!! Изглежда политическият елит отказва да осъзнае както мащабите на българското бедствие, така и собствената си безпомощност да го овладее, обобщава Александров.????? Все повече родопски турци търсят спасение от бедността и заминават за Турция, която за разлика от България изживява икономически подем.!!!!! Очертава се нова изселническа вълна, сравнима по мащаби с прогонването на българските турци през 1989 година. ????В същото време все повече гърци се заселват в България - но не защото България е забогатяла, а защото Гърция обеднява все повече заради кризата, обяснява Харалан Александров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още