IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България през ноември е била 12,4%

Тревожни са темповете на ръст при младежката безработица, сочат данните на Евростат

12:57 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в България през ноември е била 12,4%

Безработицата в България през ноември 2012 г. е била 12,4%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

По данни на Агенцията по заетостта безработицата у нас през ноември, на база само на данните от бюрата по труда, е била 11,3 на сто.

Спрямо октомври нивото на безработица у нас остава без промяна, тъй като данните за десетия месец на годината са ревизирани леко надолу – от 12,6% на 12,4 на сто, сочат още данните на европейската статистика.

От Евростат отчитат, че безработицата при мъжете у нас продължава да е по-висока от безработицата сред жените, но нивото и на двата показателя се запазва стабилно, съответно 13,8% и 10,8%.

Тревожен е обаче темпът на ръст на младежката безработица в България. През ноември тя е достигнала 27,4% спрямо 26,8% през октомври и при средно ниво за ЕС от 23,7%, а за еврозоната – 24,4%.

Нивото на безработицата в целия Европейски съюз (ЕС) е останало стабилно през ноември (10,7%), докато в еврозоната е регистриран лек ръст до 11,8 на сто.

Според оценките на Евростат общо малко над 26 млн. души в ЕС са били без работа през ноември, като от тях 18,82 млн. са граждани на държавите от еврозоната. Спрямо октомври броят на безработните в ЕС е нараснал със 154 хил. души, а в еврозоната – със 113 хил. души.

Австрия остава страната с най-ниско ниво на безработицата в целия Евросъюз – 4,5%. Следва я Люксембург с 5,1%, а Германия се смъква до третата позиция с 5,4%. В Холандия безработицата през ноември е била 5,6%.

На другия полюс е Испания, където безработицата е приближила 27% през ноември. Следва я Гърция с 26%, но данните, с които Евростат разполага, са от септември 2012 г.

Най-голям спад на безработицата през ноември миналата година е регистриран в Естония, Латвия и Литва, а най-голям ръст – в Гърция, Кипър, Испания и Португалия.

Германия, Австрия и Холандия са и държавите с най-ниско ниво на младежката безработица. В Гърция и Испания ситуацията с безработните младежи остава най-тежка, като нивото й вече надвишава 56% и в двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още