IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката се завръща в Гърция

Според международните кредитори местните данъчни власти са неспособни да съберат дължимите данъци

22:47 | 02.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тройката се завръща в Гърция

Ръководителите на Тройката международни кредитори от  Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) се връщат отново в Гърция, съобщава телевизия Antenna.

Целта на визитата е да обсъдят с правителството на премиера Андонис Самарас мерките, които Атина трябва да приложи, за да получи останалата част от транша. До март Гърция трябва да получи още 14,8 милиарда евро  от международната финансова помощ. Представителите на Тройката пристигат в Гърция на 15 януари, съобщава телевизията.

Сред исканите мерки са увеличение на цените на тока,  гласуване на новия данъчен закон, престриктуриране на системата за събиране на данъци, определяне на специален секретар по  приходите и спазване на сроковете за приватизация.

Гръцките данъчни власти все още не са в състояние да съберат дължимите данъци от гражданите. В допълнение, в резултат на пенсионната система и орязването на заплатите  много граждани просто не са в състояние да си плащат дължимите налози. По тази причина Атина ще трябва да се лиши от данъчните приходи в размер на 55 милиарда евро.

Месечно към тази сума се добавят по около един милиард евро, както съобщава Kathimerini. За 2012 г. това представлява нови задължения от около 12 милиарда евро. В рамките на последната година гръцката данъчна служба изисква 1 млрд. от старите задължения, както и един милиард евро от новите.

Тези данъчни приходи отговарят на малка част от изискванията на международните кредитори. Тройката призовава в новия си доклад гръцкото правителство към допълнителни реформи. На органите следва да бъдат предоставени правомощия, в случай на необходимост, да имат автоматичен достъп до сметките на лицата, укриващи данъци и да им бъде разрешено да приспадат недостига.

В интервю от днес финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас определи тази година като поредната трудна за страната. Той изрази оптимизъм, че в последните три месеца на  2013 г. ще има белези на възстановяване на икономиката. Като  важен въпрос Стурнарас посочи борбата с укриването на данъци, за която правителството готви серия от мерки, отбелязва Antenna. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Гърция никога не е имала сериозно отношение към поетите ангажименти , защо да ги спазва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Всъщност най-големите предизвикателства пред Гърция сега започват - гърците трябва да започнат да плащат данъци...! :lol: Досега там всеки работеше за себе си, а държавата се финансираше от еврофондове и кредити.Наскоро данъчни бяха се опитали да проверят няколко кафенета на една уличка и ги бяха изгонили с камъни, а полицията не посмяла да се намеси...! :lol: Какво ли ще стане, ако тръгнат да им навържат касовите апарати онлайн...? А когато данъчните посегнат на хотели, хотелчета и квартири? А когато влезнат в сериозните отрасли като корабни агенции,фериботи и спедиция - там какво мазало е...! Войната там тепърва предстои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още