IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносната за Гърция година

Атина се сбогува с трудни 12 месеца, но и следващите 12 няма да са лесни

09:30 | 29.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица магазини в Гърция бяха принудени за хлопнат кепенци заради кризата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Редица магазини в Гърция бяха принудени за хлопнат кепенци заради кризата. Снимка: Ройтерс

„Καλες εορτες“, „Весели празници“! С този поздрав Панайота посреща екипа на германския икономически всекидневник Handelsblatt пред асансьора на стара страда в Атина. Но самата тя не изглежда никак весела. Поздравът звучи по-скоро иронично, като „готина каша“. Преди два месеца Панайота губи работата си в един моден бутик в Атина, който е трябвало да се предаде и затвори – един от около 70 000 фалита в гръцката търговия на дребно от януари 2011 г. насам. Днес на улица Стадиу, една от любимите доскоро улици за пазаруване, половината магазини са празни.

Панайота е на 48. Шансове за намиране на нова работа едва ли има. Сега четиричленното семейство живее от заплатата на бащата. Той е служител в гръцкото външно министерство и печели чисто 1159 евро на месец. "Ние свързваме двата края, само защото родителите ни отклоняват част от пенсията си за нас", казва Панайота. Но възрастните хора имат все по-малко и по-малко пари: в хода на последните мерки за строги икономии пенсията им ще бъде намалена отново с десет процента. Това е четвъртото рязане на пенсии от началото на кризата.

А какво се крие зад тази дума гърците знаят много добре - 2012 г. от икономическа гледна точна е най-черната година след края на войната. Безработицата достигна рекордно ниво. От единадесетте милиона гърци само 3,7 милиона имат работа. Сега страната е в своята шеста година на рецесия - и хората се чудят: какво ще донесе 2013-а?

Настроението е минорно. Почти седем от всеки десетима гърци според едно скорошно проучване на Евробарометър са недоволни от живота си, осем от всеки десет смятат, че страната им е на грешен път. Само шест на всеки сто смятат, че ситуацията ще се подобри през следващите дванадесет месеца.

Но има и моменти, когато надеждата се връща. Като например, когато рейтинговата агенция Standard & Poor’s промени кредитния рейтинг на Гърция от "SD "(селективно неизпълнение на задълженията) с цели шест стъпки до " B-". Толкова висок кредитният рейтинг на Гърция за последно бе през юни 2011 година. Дори и сега с повдигнат рейтинг гръцките облигации обаче остават силно спекулативни. От "инвестиционен рейтинг", лигата на безопасните или средно добрите условия, S&P разделя страната с още цели шест етапа. Но поне инвеститорите вече имат някаква надежда. Това може да се разбере и от факта, че доходността по десетгодишните гръцки държавни облигации падна до най-ниското ниво от март 2011-а. След като тя възлизаше на 30 на сто през лятото, в момента е само 10,3%.

Последна актуализация: 13:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Рекордна безработица, рекордни дългови нива, висока реална инфлация, демогравска, образователна и индустриална криза. По тези показатели само САЩ и Япония бият. Веднага след това идва невероятното комунистическо чудо ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ако погледнем бюджетните показатели ЕС май се справя по-добре от изброените страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още