IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас: Гърция има волята за строги икономии

Според гръцкия премиер, който за трети път се среща с Меркел, „чашата е наполовина пълна“

16:50 | 08.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел, Самарас и сянката на кризата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел, Самарас и сянката на кризата. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Андонис Самарас знае много добре какво е добре да се говори за страната му. По време на посещението си в Германия той увери, че правителството му ще продължи да полага големи усилия за допълнителни строги икономии.

Преди срещата си с германския канцлер Ангела Меркел (ХДС) в Берлин Самарас заяви, че, за да се върнат нещата обратно на правилния път, ще бъдат предприети "систематични действия" и въведени нови законопроекти. Всичко това ще е "свързано с големи жертви". "Ние се опитваме да си възвърнем доверието", каза консервативният политик, цитиран от Ройтерс.

По принцип изглежда Самарас смята, че Гърция е поела по правилния път. Има напредък в консолидирането на публичните финанси. "Аз виждам, че чашата е наполовина пълна", каза Самарас пред журналисти, след което бе поканен от канцлера Меркел за разговори в канцлерството. Меркел е пожелала да бъде информирана детайлно за изпълнението на програмата за реформи.

„Гърция не е сама в усилията си. Също така и ние трябва да положим всички усилия, за да се гарантира икономическият растеж и сигурността на работните места", каза още Меркел, докато Самарас добави, че страната му страда силно от "бича на безработицата, особено сред младите хора". 

Преговорите между представителите на двете правителства са затворени за журналисти. По-рано говорителят на канцлерството Щефен Зайберт заяви, че на срещата се очаква "неформална обмяна на мнения", а изявления за резултатите не са планирани. След разговорите Меркел и Самарас ще вземат участие в икономически форум, организиран от вестник Die Welt. Настоящата среща на ръководителите на правителството на Германия и Гърция е третата, откакто Самарас стана премиер през миналото лято, припомня РИА Новости.

Германия играе водеща роля в осигуряването на подкрепа за Атина от страна на ЕС и МВФ, а Меркел често е наричана „главният архитект на европейската стратегия за разрешаване на дълговата и финансова криза в еврозоната“. Гърция получава финансова подкрепа от ЕС и МВФ от май 2010, а през декември 2012 г., след половин година закъснение, кредиторите одобриха следващия транш на обща стойност от 50 милиарда евро, които ще бъдат изплатени до март.

Пакетът от строги икономии на гръцкото правителство предвижда, освен масови съкращения и увеличаване на данъците, преди всичко ново орязване на пенсиите и заплатите, както и съкращаване на разходите за здравни и социални услуги и намаляване на детските помощи и на сумите, отпускани по Коледа. „Тройката“ от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд счита именно изпълнението на плана за икономии като основен фактор за финансовата си подкрепа към силно задлъжнялата страна. В противен случай Гърция е заплашена от фалит.

Колко големи са различията в рамките на Европейския съюз в момента показва представеният днес от Европейската комисията преглед на социалната ситуация в страните от ЕС. Според изводите в него южните и периферните страни имат над 7% по-висока безработица от средната за северните. Реалният брутен разполагаем доход на домакинство е намалял между 2009 година и 2011 година в две трети от държавите-членки на ЕС, като най-голям спад се отбелязва в Гърция (17%), Испания (8%), Кипър (7 %), Естония и Ирландия (по 5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Глуппости България има волята за строги икономии вече 23 години е на строги икономии :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още