IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е изправена пред година на възход или падение

Направеното до момента е необходимо, но недостатъчно за трайно решение, смята финансовият министър Янис Стурнарас

13:11 | 20.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Гърция е изправена пред година на възход или падение

Следващата година ще бъде решителна за бъдещето на Гърция като член на еврозоната, заяви министърът на финансите на страната Янис Стурнарас, предупреждавайки европейските лидери, че Атина все още е изправена пред „евентуалния риск“ от изпадане от валутния съюз, съобщи британският вестник Financial Times.

“Може да ни се случи догодина, ако не се придържаме към програмата, съгласувана с Европейския съюз и Международния валутен фонд“, каза Стурнарас.

Напускането обаче „би се случило, ако политическата система прецени, че положението е прекалено трудно за преодоляване“, уточни той, визирайки опасността от обществени вълнения заради мерките на строги икономии, които биха могли да принудят двете леви партии да напуснат правителствената коалиция.

"Направеното до момента е необходимо, но недостатъчно за постигане на трайно решение за Гърция“, убеден е министърът. „Сега проблемът е реализацията“, добави той.

Предупреждението му засяга дълбоко преобладаващия оптимизъм относно Гърция, по чиито 10-годишни облигации доходността вчера се понижи да 21-месечно дъно, след като Европейската централна банка обяви, че отново ще започне да приема гръцки държавен дълг като гаранция за отпускане на заеми.

Във вторник международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на страната с 6 степени наведнъж, макар да запази неинвестиционния му статут, след като през миналата седмица страната приключи успешно операция по обратно изкупуване на свои облигации с номинал от 31,9 млрд. евро.

Стурнарас посочи, че през 2013 г. Атина ще се концентрира върху безпрецедентни мерки за борба с избягването на плащане на данъци, ще изпълни взискателните цели за приватизация на държавно имущество и ще премахне бюрократичните пречки пред вътрешните инвестиции.

Отпускането през тази седмица след 5-месечни тежки преговори на транш от 34,3 млрд. евро от втория спасителен финансов пакет за страната, който е на обща стойност 172 млрд. евро, бележи „вот на доверие“ в способността на правителството да осъществи финансовите и структурните реформи, смята той, при това въпреки противопоставянето на профсъюзите и политическите партии, които не са съгласни с вземането на заеми от ЕС и МВФ.

„Решението на нашите партньори да ни предоставят толкова много пари – повече, отколкото очаквахме – премахва голяма част от риска“, изтъква министърът. Той обаче предупреждава, че страната остава изправена пред риск от фалит.

Гърция очаква 6-та поредна година на рецесия през 2013 г., като очакванията са икономиката да се свие с около 4% след предвижданите 6% за настоящата, но Стурнарас прогнозира обрат през четвъртото тримесечие и умерен ръст през 2014 г.

„Светлината ще се покаже до края на следващата година“, смята той. „Очертава се много трудна година ... но ако продължим по същия начин, понижим бюджетния дефицит и реализираме мерките за подобряване на конкурентоспособността, 2014 г. и 2015 г. ще бъдат много по-леки“, категоричен е министърът.

До март Гърция ще получи още 3 транша от спасителната помощ на обща стойност 18 млрд. евро заради вече осъществените реформи, поставени като условие за отпускането на втория спасителен пакет.

Входящите потоци ще осигурят приключването на рекапитализацията на гръцкия банков сектор, ще го стабилизират и ще окуражат вложителите да върнат няколко милиарда евро от бурканите в сметките си, позволявайки на правителството да изплати над 9 млрд. евро задължения към доставчиците на публичния сектор, обяви Стурнарас.

Банките ще бъдат в състояние да привлекат ликвидност от масовия пазар след продължително отсъствие и да подновят кредитирането, смята още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е, щом Standard & Poor's са повишили кредитния рейтинг на Гърция с 6 степени наведнъж, след 6 последователни години задълбочаваща се рецесия, значи можем да сме спокойни. Разбират ги те нещата от Standard & Poor's. Колко ли са се изръсили гърците за това повишение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още