IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката безработица достигна нов рекорден връх от 26% през септември

Страната задмина Испания и вече държи първото място в еврозоната по този неблагоприятен показател

22:05 | 06.12.12 г. 5
Гръцката безработица достигна нов рекорден връх от 26% през септември

Безработицата в Гърция през септември достигна нов рекорден връх от 26%, надхвърляйки тази в Испания, за да заеме първото място по показателя в еврозоната, сочат данни на гръцката статистическа служба ELSTAT, цитирани от Ройтерс. През август безработните в балканската държава представляваха 25,3% от търсещите работа.

Нивото на безработица почти се е утроило, откакто започна да расте през септември 2009 г., тласкана нагоре от световната финансова криза, а след това и от тежката политика на строги икономии, наложена от международните кредитори на страната срещу получаваната от нея финансова помощ.

Нивото на безработица в Гърция надхвърля повече от 2 пъти средното за еврозоната, което е 11,6%, и задмина резултата за септември на Испания от 25,8% безработни, представен от европейската статистическа агенция Евростат.

Гърция остава в рецесия за пета поредна година и очакванията са да се свие с една четвърт, преди да започне да се възстановява през 2014 г., сочат разчети на централната банка на страната. Това се отразява съществено върху пазара на труда, особено за младите хора. Безработните във възрастовата група между 15 и 24 години са се задържали на ниво от 56% през септември при положение, че за същия месец на 2008 г. показателят е бил 22%.

През септември рекордните 1,3 млн. гърци са били без работа, което представлява увеличение от 38% на годишна база, отбелязват от ELSTAT.

Данните за октомври се очакват с повишено внимание, след като Евростат обяви, че за същия месец в Испания безработицата е достигнала 26,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 11 години
А най вероятно и трябва да премахнем и данъците и осигуровките , защото от тях се плащат помощите при безработица Най добре е веднага да избиваме болните и инвалидите тъй и тъй не могат да работят А пък щом остареят веднага на гилотината , въобще за какво ни е държава , всеки сам с пушката и който оцелее , дадат ли ти по малко от 1500 евро заплата ,застрелваш работодателя поради некадърност да плаща и търсиш следващия Имаш расъжденията на доста *** *** , яхнал корумпирана държавна службица Виждам сума ти хора около мен борещи се за някакви смешни заплати от по 400-500 лв , и тях ли да ги отсреляме защото работят и гладуват или да ги поизчакаме малко докато изчистим останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Уважаеми дами и господа, крайно време е да престанете да се държите, като деца и да плачете, че държавата - майка не ви е дала това или онова и да се погрижите само за себе си, като възрастни хора. Ако аз съм премиер напълно ще премахна помощите за безработни за да няма търтеи, които да чакат някой нещо да им плаща, докато те нищо не правят. Ако не можеш да намериш работа или не си годен за работата, която се предлага или си търси работа другаде или си създай сам работа - бизнес. Всичко останало е плач на недорасчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Каквото и да си говорим държава тук не съществува. Също няма и общество. А повечето индивиди са мулета. А мулета общество и държава не правят. Чакат с бюлетина в ръка някой да ги оправя 4 години. Гласувайте догодина и после пак ревете, че не сте доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
безработните тук са над 50% реално....80% работят само за да не умрат от глад.....на тва а не му викам заето раб място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 11 години
Много ми е любопитно дали реалната българска не е поне с 10 % отгоре на гръцката при положение ,че повечето безработни в България въобще не са регистрирани на борсата след изтичането на обещетението, което тук е съвсем кратко В Испания мин обещетение е 400 евро и се получава с години Ако тук дори само да примем че здравната осигуровка ще се поема на всеки регистриран на трудовата борса за неограничено време ,нашите безработни ще скочат 3 пъти Но това на държавата не изнася , по добре е да си правим измислени и нереални статистики за Европа Да не говорим ,че за 80% от стойността на нашите заплати , западняка няма и пръста да си помръдне , тези пари просто не му биха стигнали да си купува бензин за колата за да стигне до работното си място А най смешното е , че много от нашите заплати често дори не се изплащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още