IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел предложи нови мерки срещу младежката безработица в ЕС

Младите хора да могат да разчитат на четиримесечни стажове, след като завършат формалното си образование, иска ЕК

14:37 | 05.12.12 г. 1
Брюксел предложи нови мерки срещу младежката безработица в ЕС

За по-добро качество на стажовете ще работят от Европейската комисия като част от мерките за борба с младежката безработица в ЕС, става ясно от предложения пакет от мерки.

Младите хора да могат да разчитат на четиримесечни стажове, след като завършат формалното си образование или останат без работа. Това може да стане и под формата на продължаващо образование, е записано още в документа, предложен от комисията.

Държавите от общността трябва да осигурят ранни действия от страна на службите по заетостта и другите институции по отношение на младите хора, като така ще бъде преодоляна и опасността за поява на обезкуражаване на безработните младежи.

В помощ са и няколко европейски програми, сред които Европейския социален фонд, чиито средства могат да бъдат използвани по-ефективно и усвоявани по-бързо, допълват от ЕК.

След разговорите със социалните партньори бяха изработени и няколко насоки на действие за подобряване на качеството на стажовете, като например идеята за договори за стажанти, в които да бъдат описвани трудовото възнаграждение, социалните осигуровки, които се изплащат и продължителността на стажа, отбелязват европейските чиновници.

Комисията ще започне и втори етап от преговорите със социалните партньори за изработването на „Рамка за качество на стажовете“. Като част от набелязаните стъпки е и създаването на Европейски алианс за професионална подготовка, както и възможностите за прилагане на добрия опит от държавите в общността.

Комисията набляга още и на премахването на пречките пред мобилността на младите хора.

Към момента 14 млн. млади хора са лишени от работа, образование или обучение, а икономическите загуби за обществото от този проблем се оценява на 153 млрд.евро за 2011 г.

Като цяло в общността младежите, които нито учат, нито работят, са 7,5 млн. Икономическата цена за липсата на интеграция на младежите на пазара на труда се оценява на общо 150 млн. евро годишно, или 1,2% от БВП на целия ЕС.

Огромната част от тези млади хора са без работа, не защото не търсят такава, а защото не могат да намерят своето работно място. И по тази причина и от ЕК предложиха мерки, които да помогнат да бъде преодоляно това положение.

България е една от страните, за които младежката безработица е сериозен проблем. Загубите за българската икономика от младежите, които нито учат, нито работят, се изчисляват на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ех... на Барозу му личи старата комунистическа школа. Ай хаирлия да е новия строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още