IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

German Marshall Fund: Миграцията от Румъния и България е благоприятна за ЕС

Да се определя имиграцията от двете страни като бедна е не само некоректно, но и икономически вредно

21:58 | 11.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Село в централна Румъния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Село в централна Румъния. Снимка: Ройтерс

Миграцията от Румъния и България е благоприятна за страните от Европейския съюз (ЕС), защото тези имигранти често изпълняват дейности, които гражданите на страната не искат да вършат - като например сезонна работа - а много от тях са квалифицирани. Това се казва в статия на Таня Вундерлич, член на базирания в САЩ изследователски институт German Marshall Fund, предаде БТА.

В документ, разпространен от Асоциацията на германските градове, са описани предизвикателствата за градските райони от социалното подпомагане на обеднели имигранти от Румъния и България, най-вече принадлежащи на ромското малцинство, припомня публикацията.

Документът се позовава на данни на Федералната статистическа служба, които сочат увеличение от 24% на българските и румънските имигранти през първата половина на 2012 г. извън вече регистрираните в страната 147 000 (без да се броят нерегистрираните).

Според авторката на доклада обаче изследването има и някои сериозни недостатъци, като например, че не всички имигранти от България и Румъния зависят от социални помощи: 80 на сто са пристигнали в Германия след присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година и вече имат работа и доходи.

Около 22% от тях са високо квалифицирани, а 46% са квалифицирани и упражняват тъкмо такива професии, от които Германия спешно се нуждае, продължава публикацията.

Авторката подчертава, че да се определя имиграцията от България и Румъния като бедна е не само некоректно, но и икономически вредно.

Може обаче да се очаква, че с наближаването на изборите в Германия дебатите за имиграцията ще стават все по-емоционални, поляризирани и радикализирани, предупреждава авторката. В заключение тя припомня отговорността на правителствата на двете страни за интеграцията на ромите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
опс, грешно съм прочел цифрите...игнор на предния ми пост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
това е държава - успява да накара 80% от *** да работят. След тази невероятна за мен цифра, вече виждам първия плюс от еврочленството ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Това е решението на проблемите ни. Пращаме децата си в Германия да работят работа, която Германците не искат да работят, колкото повече деца пращаме толкова повече работа ще отхвърлят, а на германците и без това не им се работи много, няма да се противят докато има вурсчета и биричка на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още