fallback

Кипърските банки отварят врати по обяд

Moody's драстично намали кипърския валутен рейтинг, защото не вярва страната да остане в еврозоната

09:08 | 28.03.13 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След 12-дневно прекъсване банките в Кипър ще отворят врати в четвъртък, но ще работят само за няколко часа – между 12 и 18 часа и то при строги ограничения за дейността си, съобщиха финансовото министерство и централната банка.

Новите мерки ще действат 4 дни, но може да бъдат продължени след това, поясни Янос Деметриу, ръководител на одита в централната банка. В публикуваното късно в сряда решение обаче не е посочен никакъв срок, а само се казва, че "ограничителните мерки ще бъдат премахнати постепенно според оценката на ситуацията". 

Въпреки отварянето на банките гражданите на Кипър, които се снабдяваха с пари в брой само от банкоматите и не можеха да правят платежни нареждания и преводи, ще се радват на съвсем леко облекчение на лимитите за теглене на пари. С решение на властите от банкоматите вече ще може да се теглят до 300 евро на ден (в последните дни тази сума бе свита до едва 100 евро). В рамките на страната банковите карти ще може да се използват без ограничения. Но ако някой иска да плаща с карта, докато е в чужбина, не може да надхвърля 5000 евро на месец. При пътуване в чужбина ще може да се изнасят не повече от 1000 евро в брой при всяко излизане. Много от тези подробности са се уточнявали до последния момент. 

Кипърската централна банка е била снабдена с 5 млрд. евро в брой, предава Ройтерс, като се позовава на вестникарски материали. Парите са били превозени с конвой от летището в Ларнака до Централната банка в Никозия, пише Kathimerini. След това предоставените от ЕЦБ пари ще бъдат разпределени по банковите клонове. 

Преди отварянето на банките силите за сигурност са в готовност да предотвратят грабежи, заяви говорител на полицията на Кипър. "Взели сме всички необходими мерки, за да гарантираме, че хората са защитени“. Говорители на местните кооперативни банки призоваха хората да си почиват: "Аз казвам на хората: .. Не изпадайте в паника, не се паникьосвайте, всеки ще получи това, което си е негово и му принадлежат".

Междувременно поради риск от излизане на Кипър от еврозоната рейтинговата агенция Moody's понижи рязко рейтинга на валутата на страната. Така нареченият рейтинг Country Ceiling е намален от топ рейтинга "ААА" на "Caa2", поясни агенцията късно  в сряда вечерта. Обикновено всички страни от еврозоната имат валутен рейтинг "ААА". "Caa2" обаче е една от най-слабите степени от Moody's. Класическият рейтинг на страната, който се отнася до кредитоспособността ѝ, не е засегнат от тази стъпка и продължава да е "Caa3" с негативна перспектива.

Рискът от излизане на Кипър от паричния съюз е висок, оправдава Moody's стъпката си. Последиците от преструктурирането на двете големи банки и предприетият контрол над капитала може да увеличи риска от напускане на зоната. В случай на излизане на страната от еврозоната и въвеждането на нова парична единица всички кипърски ценни книжа ще загубят стойността си. Това се очаква от своя страна да доведе до по-нататъшни сътресения в банковия сектор и реалната икономика.

Самият кипърски външен министър Йоанис Касулидис признава в интервю за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung, че страната през изминалата седмица е била на път да реши да се откаже от еврото: "Това бе една възможност, която ние временно трябваше да вземем под сериозно внимание". Така за първи път министър на страна, член на еврозоната, признава, че правителството му е обмисляло оттегляне от общата валута. 

Ето какво предвижда и официалният списък с мерки:

 

Централната банка на Кипър разпространи в полунощ местно време подробностите за новия режим на работа на финансовите институции в страната:

1. Максималната сума в брой не бива да надхвърля 300 евро на ден в каквато и да било валута за един човек, теглени от която и да било институция като пари от банкомат или от банково гише, независимо от броя сметки, от които се тегли.

2. Остатъкът до тази максимална дневна сума, който не е теглен в конкретен ден, може да се изтегли по-късно.

3. Забранява се осребряването на чекове.

4. Ограничават се всички безналични плащания или парични трансфери извън Кипър или към каквато и да било финансова институция освен:

      А. Разплащания за нормална бизнес дейност, но при представяне на съответните документи:

            - плащания до 5000 евро на ден на сметка не подлежат на ограничения

            - плащания от 5001 до 200 000 евро на ден подлежат на одобрение от специална комисия; молбите за тях се предават от банките всеки ден; решението дали може да се извърши плащането ще се взима в рамките на 24 часа според разполагаемата ликвидност на съответната институция

            - плащания над 200 001 евро ще са възможни единствено след предварително одобрение от комисията и по молба на съответната институция.

      В. Изплащане на заплати на държавни служители при предоставянето на съответния документ.

      С. Преводи зад граница до 5000 евро за едно тримесечие за учащи се и най-близки роднини с кипърско гражданство ще се позволяват единствено при предоставяне на документи, потвърждаващи това състояние на получателя. Извън това може да се превеждат такси за обучение, които се изпращат директно на учебното заведение, но и тук трябва да се предоставят съответни документи.

      D. Плащания или парични преводи чрез дебитни, кредитни или предплатени карти на не повече от 5000 евро на месец на човек от институция.

5. Забранява се ползването на срочни депозити преди изтичането им освен в случаи на използване на парите за изплащане на задължения към същата институция, където е направен депозитът.

6. Ако при такава операция със срочен депозит се ползва сума над 5000 евро или над 10% от депозита, срокът за влога автоматично се удължава с още един месец.

7. Ограничава се възможността за превръщането на депозити в разплащателни сметки.

8. При излизане в чужбина се разрешава изнасянето на не повече от 1000 евро в брой или еквивалента на тази сума в друга валута на човек на пътуване.

9. Финансови транзакции, плащания или трансфери, които не са приключени преди публикуването на решението на централната банка от 27 март, се спират и за тях трябва отново да се подаде молба за изпълнение.

10. Забранява се на кредитните институции да извършват кешови плащания или парични трансфери с цел заобикаляне на рестриктивните мерки.

11. Ограниченията важат за всички сметки, плащания и трансфери, независимо от валутата.

12. От рестрикциите са изключени:

      - всички преводи към Кипър

      - теглене от сметка, която е в чужбина, или чрез кредитна/дебитна/предплатена карта, издадена от чуждестранна институция

      - осребряването на чекове по сметки, които са в институции, разположени в чужбина

      - теглене на пари в брой от сметка на кредитна институция в централната банка на Кипър

      - държавата

      - Централната банка на Кипър

      - дипломатическите мисии в страната

      - плащания, одобрени от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
fallback