IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър предлага гражданство на вложителите с над 3 млн. евро загуби

Предвиждат се различни данъчни облекчения за компаниите, които останат на острова, посочи президентът Никос Анастасиадис

10:00 | 15.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Кипър предлага гражданство на вложителите с над 3 млн. евро загуби

Кипър ще предложи гражданство на вложителите в банковата си система, които най-силно пострадаха след нуждата от преструктуриране на двете основни финансови институции. Това заяви президентът на страната Никос Анастасиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тези, които са притежавали депозити в кипърски банки до 15 март тази година, и сега са понесли над три милиона евро загуби, могат да подадат заявления за получаване на кипърско гражданство, каза държавният глава на Кипър.

Той поясни още, че данъчни облекчения ще има и за чуждестранни компании, които решат да останат на острова. Това се отнася и за компании, които в близко време смятат да открият свои представителства в тази страна на еврозоната.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис обяви още, че неговото правителство ще предприеме серия от мерки за ограничаване на загубите, понесени от акционери и вложители в банки, с цел да бъдат насърчени да останат на острова, а също и стимули за продължаване на партньорството с Русия, съобщава в. "Филелефтерос".

Държавният глава на страната каза, че мерките са адресирани най-вече към руски бизнесмени и че днес неговото правителство ще обсъди не само мерки за ограничаване на загубите, но и мерки за стимулиране на икономическия растеж.

На бизнес форум Никос Анастасиадис обяви, че разчита да продължи взаимоизгодното икономическо сътрудничество с Русия. Той призова руските компании да проучат перспективи, които се откриват във връзка с огромните находища на природен газ в кипърския шелф.

„Моето правителство ще окаже на тези компании всякаква необходима помощ, ако те проявят интерес“, каза кипърският президент.

Никос Анастасиадис посочи, че това е един от въпросите, които би искал да обсъди в Москва, като изрази готовност да посети Русия. Той поясни, че е заръчал на външния си министър Йоанис Касулидис, който в близко време ще посети Москва, да подготви неговата визита

Между Русия и Кипър стои и друг въпрос – този за преструктурирането на руския кредит от 2011 година. В тази насока кипърските надежди са, че това ще се случи съвсем скоро.

След срещата на финансовите министри на страните от ЕС в Дъблин финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис заяви, че очаква с оптимизъм резултата от преговорите за преразаглеждане на договора за кредита от 2,5 милиарда евро, одобрен от Русия през 2011 г. за срок от 4,5 години при 4,5 процента годишна лихва.

Министърът изрази благодарност за готовността на Русия да преразгледа договора, като продължи срока за погасяването му и подобри условията на кредита.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Какво да се прави, освен лоши кредити в Кипър измислиха и лоши депозити. Само и само банките да не фалират. Ех, де да можеше фалитите да се избегнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Хаха.А някаква титла не дават ли? Или поне орден - Лорд прецакан XIX-ста степен с 2 маслинови клончета и върху тях 2 немски бири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stefi
преди 11 години
Кипър давал гражданство...............................нещо като Утешителна награда за ..............със "повредени" ду**та---------казали са старите хора- но младите не слушат ;)Парите се разпределят в различни кошници, при това за предпочитане е да се купува Нещо-което може да с е пипне !Купуването на виртуални стоки , депозити и пр...........е купуване на Нищо на Двойна цена ;)в Кипър вече знаят БГ поговорката - парен от депозити каша духаскоро може и на други места да я научат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още