IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VTB увеличава капитала си

Акции са записали суверенните инвестиционни фондове на Катар и Азербайджан

22:08 | 29.04.13 г.
VTB увеличава капитала си

Втората най-голяма банка в Русия – държавната VTB, обяви, че нови и съществуващи инвеститори, сред които са Norges Bank Investment Management, Qatar Holding LLC и Държавният петролен фонд на Азербайджан, са записали емисията акции на стойност 102,5 млрд. рубли (3,23 млрд. долара), с която банката увеличи капитала си, предаде Dow Jones Newswires.

В края на миналата седмица Надзорният съвет на финансовата институция обяви, че ще бъдат емитирани 2,5 трлн. нови обикновени акции на стойност 102,5 млрд. рубли (3,23 млрд. долара), за да се постигнат новите изисквания за капиталова адекватност, както и да се осигурят средства за разрастване на бизнеса.

Търсенето на акции на  VTB от суверенните инвестиционни фондове може да се обясни с фокуса им върху ликвидните акции на големите емитенти, коментира Наталия Орлова, главен икономист на Алфа Банк.

Новата емисия ще увеличи капитала от първи ред на банката до 11,9%. Акциите ще бъдат пласирани през Московската фондова борса, като делът на държавата в банката ще намалее до 60,94% от 75,5%.

Агенцията припомня, че за тази година е планирана приватизацияна на държавните дялове в няколко компании, включително в миннодобивната Alrosa, както и Sovcomflot.

През септември правителството продаде дял от 7,6% в конкурента на VTB – Сбербанк, за 5,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още