IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел спря еврофондовете за Унгария

При одита за 2012 г. са констатирани пропуски в системата на Будапеща за финансов мениджмънт и контрол

10:47 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Брюксел спря еврофондовете за Унгария

Финансирането от Европейския съюз за Унгария беше временно замразено заради пропуски в системата за финансов контрол, съобщава онлайн изданието EurActiv.com. Доказателства за измами обаче няма, допълват от Европейската комисия (ЕК).

Още в понеделник от кабинета на премиера на Унгария Виктор Орбан съобщиха, че Брюксел е спрял 13 от 15-те програми, финансирани с европейски пари. Замразено е плащането и по големи проекти, като строителство на пътища, както по проекти, финансирани от социалния и кохезионния фонд.

От Еврокомисията обясняват решението си с недостатъците в унгарските системи за финансов мениджмънт и контрол на програмите. Пропуските са констатирани в одита за 2012 г.

„Засега няма индикации за корупция и измами, това е по-скоро систематичен проблем, свързан с недостатъчно доброто функциониране на контрола“, посочва представител на ЕК, пожелал анонимност.

От Будапеща междувременно съобщиха, че са готови да приемат глоба в размер от 50 до 100 млрд. форинта (167 – 334 млн. евро), за да възстановят достъпа си до европейското финансиране, което е жизненоважно за икономиката на страната.

Източникът на изданието от ЕК потвърждава, че Унгария ще трябва да плати глоба, но все още е рано да се каже колко точно ще бъде тя.

Времето за възстановяване на достъпа на Будапеща до еврофондовете пък зависи от това колко бързо правителството ще се справи с проблемите в системите за контрол на финансовите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още