IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция освободи шефа на агенцията по приватизация след скандал

Стелиос Ставридис е пътувал в частен самолет на бизнесмен, който наскоро е закупил дял от държавна компания

10:37 | 19.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция освободи шефа на агенцията по приватизация след скандал

Председателят на Агенцията по приватизация на Гърция (HRADF) бе освободен от поста му в неделя, съобщава CNBC. Причината е, че местен вестник разкри, че Стелиос Ставридис е пътувал на борда на частен самолет на бизнесмен, който наскоро е закупил дял от държавна компания.

Ставридис е вторият ръководител на агенцията, който е освободен от поста в последните шест месеца. Поредната рокада засили допълнително опасенията около прозрачността на приватизационната програма в средиземноморската страна – едно от основните изисквания за отпускане на международните спасителни кредити.

Постоянните закъснения в сроковете и общите проблеми с приватизационните сделки създават допълнителни затруднения на „Тройката“ кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕК), чиято помощ за страната ще достигне близо 240 млрд. евро.

Кредиторите заявиха през миналия месец, че ще преразгледат начина, по който HRADF работеше досега. Изявлението на международните институции дойде, след като стана ясно, че агенцията най-вероятно няма да съумее да достигне заложените си приходи за 2013 г. от около 1 млрд. евро.

"Министърът на финансите Янис Стурнарас поиска днес оставката на председателя на HRADF Стелиос Ставридис", обявиха лаконично в съобщение до медиите от ведомството.

Служител на министерството, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че Ставридис е бил уволнен заради "етични съображения". Гръцкият вестник Proto Thema съобщи в събота, че той е пътувал през миналата седмица на борда на частния самолет на корабния магнат Димитрис Мелисанидис. Бизнесменът е основен акционер в чешко-гръцки консорциум, който през май финализира сделка на стойност 652 млн. евро за 33% от държавната хазартна компания OPAP.

"Гръцката приватизационна програма няма да пострада от оставката", каза главният изпълнителен директор на HRADF Янис Емирис, който за момента запазва поста си. "Няма да има абсолютно никакви забавяния по програмата", посочи той пред Ройтерс, отхвърляйки и всички предположения, че оставката на Ставридис може да повлияе върху приватизационната сделка за OPAP.

Предшественика на Ставридис - Такис ​​Атанасопулос, подаде оставка, след като бе обвинен от прокуратурата в превишаване на правата си като ръководител на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Лошо е положението в Гърция, но не е по-добро и при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още