IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния продава през борсата 10% от Nuclearelectrica

Догодина ще бъдат продадени миноритарни дялове и в други държавни енергийни структури

12:04 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Румъния продава през борсата 10% от Nuclearelectrica

Румъния ще проведе на 9 септември първично публично предлагане на 10% от държавната атомна електроцентрала Nuclearelectrica, предаде Ройтерс.

Още през юни правителството на Виктор Понта установи цена в диапазона 11,2 – 15 леи за акция. Първоначалните планове бяха продажбата на дела да бъде осъществена през юли, но заради административни проблеми тя беше отлагана на няколко пъти.

Продажбата на 10-те процента от Nuclearelectrica през борсата е част от по-широките ангажименти на правителството за приватизация, които са част от споразумението за финансова помощ с Международния валутен фонд (МВФ).

Официално предлагането ще бъде обявено следващия петък – 6 септември, а аписването на акции ще започне от понеделник, 9 септември, уточни Габриел Димитраску, който оглавява звеното за приватизация в румънското министерство на енергетиката пред всекидневника Ziarul Financiar.

Румъния притежава 90% от Nuclearelectrica, а останалите 10% са на инвестиционния фонд Fondul Proprietatea.

Oщe в началото на август вестинкът съобщи, че Румъния ще ускори продажбата на миноритарни дялове в държавните енергийни компании.

Междувременно международните кредитори и инвеститори разкритикуваха Букурещ заради бавния прогрес в реформирането на неефективния публичен сектор, който спъва икономическия растеж и изсмуква финансовите ресурси на страната.

Освен първичното публично предлагане на дела в Nuclearelectrica, кабинетът на Понта планира да продаде през борсата 10% от Hidroelectrica през май 2014 г., 10% от Romgaz през октомври 2014 г. и 15% от Oltenia през юни 2014 г., допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още