IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша измести Русия като водещ търговски партньор на Германия в Източна Европа

Надеждите, свързани с приемането на Русия в Световната търговска организация, не се оправдаха, смятат от Източната комисия на германската икономика

11:50 | 04.09.13 г. 3
Полша измести Русия като водещ търговски партньор на Германия в Източна Европа

Русия вече не е най-големият търговски партньор на Германия в Източна Европа, отстъпвайки мястото си на Полша, съобщи немската радиостанция Deutsche Welle, цитирана от Интерфакс.

През първата половина на 2013 г. стокооборотът между Германия и Полша е достигнал 38,3 млрд. евро, докато между Германия и Русия е 37,9 млрд. евро.

В съобщение на Източната комисия на германската икономика (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), публикувано вчера на официалния уебсайт на организацията, която обединява компаниите, работещи на пазарите на източноевропейските страни и ОНД, се посочва, че обемът на германския износ за Русия през периода януари-юни се е свил с 0,5%. В същото време износът от Русия е намалял с 8% на фона на спада на цените на петрола и природния газ.

По думите на председателя на комисията Екхард Кордес надеждите, свързани с приемането на Русия в Световната търговска организация преди една година и понижаването на митата, не са се оправдали.

Според Кордес причините за това са в протекционистичните мерки от страна на руските ведомства. Като пример той посочи екологичния данък върху вносните автомобили, митата върху камионите и тракторите, както и забраната за внос на някои видове селскостопански продукти от държавите-членки на Европейския съюз.

„Тези мерки според нашето мнение, не отговарят на принципите на СТО. Те натоварват търговията, пречат на конкуренцията, насаждат неувереност сред инвеститорите и спъват модернизирането на Русия“, твърди Кордес, цитиран от Ройтерс.

Председателят на организацията, обединяваща компаниите, които работят на пазарите на източноевропейските страни и ОНД, спомена и скорошния търговски конфликт между Русия и Украйна. Той подчерта, че споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, предвиждащо въвеждането на зона за свободна търговия, трябва да бъде подписано на поредната среща н високо равнище на Източното партньорство в литовската столица Вилнюс през ноември.

„Това е от полза и за германската, и за украинската икономика“, се посочва в съобщението на комисията. Кордес призовава ЕС и Украйна да преодолеят всички препятствия за подписването на споразумението, тъй като по думите му германските предприемачи биха искали да работят повече на украинския пазар.

През първите 6 месеца на 2013 г. обемът на германския износ за Украйна се е свил с 1,5%, а вносът – със 7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
за Полша безспорно, но за Украйна-съмнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 10 години
ами тази новина не се нуждае от коментар! Полша, а скоро и Украйна ще станат икономически лъвове. Полша мисля, че е в топ 20 на световните икономики, очаквам и Украйна да я настигне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още