IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на инвеститорите в Източна Европа стигна двугодишен връх

Заплахата от колапс на еврозоната е намалял значително, което увеличава доверието на Стария континент като цяло

13:40 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието на инвеститорите в Източна Европа стигна двугодишен връх

Инвеститорското доверие в Централна Европа е достигнало най-високото си ниво за последните две години. Оптимистичната новина се допълва от факта, че е постигнато увеличение на показателя в две поредни шестмесечия, което не се е случвало от четири години.

Това показва регулярното проучване на консултантската компания Deloitte.

В момента "има редица фактори в подкрепа на това засилване на оптимизма. На първо място, заплахата от колапс на еврозоната е намаляла. Завръщането към растеж, макар и минимален, е увеличило доверието в цяла Европа.", посочва Гарет Бърн съдружник ръководител на отдела по сливания и придобивания на компанията.

Според доклада има четирикратно увеличение на броя на участниците в допитването, които очакват икономиката да се подобри през идните няколко месеца.

"Това е от изключително значение, тъй като нарастващото доверие спомага за увеличаването на броя на сделките по сливания и придобивания, сключени в региона от Централна Европа. Всъщност делът на очакващите такова увеличение почти се е удвоил от нашето предишно подобно проучване през май 2013 година“, допълва Бърн.

Почти 60 на сто от анкетираните очакват фокусът да е насочен към нови сделки през следващите шест месеца. В допълнение на това положителен сигнал дойде и от инвестиционните фондове 3TS Capital Partners, Abris Capital Partners and Enterprise Investors, които набират средства в приблизителен общ обем около 1 млрд. евро и също оказват положително влияние върху инвестиционните дейности в региона.

"Много регионални компании продължават да се концентрират върху набиране на средства или се подготвят за такова, което означава, че все още не можем да очакваме рязко увеличение на размера и броя на сделките. Гледайки напред, ще бъде интересно да направим оценка на успеха на тези компании в набирането на средствата, които търсят", коментира Бърн.

"Подобряването на икономическата среда помогна за възстановяването на доверието, което е от решаващо значение за сключването на сделки. Ние сме убедени, че основите за завръщането на инвестициите в сливания и придобивания в Централна Европа са поставени", допълни експертът от Deloitte.

Тодор Тодоров, директор Финансово консултиране, Делойт България, коментира, че "успешното привличане на свеж ресурс от активните играчи е безспорно добра новина, но за мащабите на страната ни открит остава въпросът каква част от тези средства ще проправят път до нас. Привлекателни за фондовете ще са компании с ясна визия за растеж през идните 3 до 5 години, което в отсъствието на макроикономическа подкрепа е сериозно предизвикателство и прави консолидацията в някои сектори ефективно решение“

Тодоров очаква фондовете с присъствие в региона да са най-активни чрез оперативните компании, в които вече са инвестирали", посочи Тородов, цитиран от БТА.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още