IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина започна нов кръг от преговори с международните кредитори

Гръцкото правителство трябва да убеди "Tройката", че не са нужни нови икономии и да договори следващия спасителен транш

15:40 | 05.11.13 г.
Атина започна нов кръг от преговори с международните кредитори

Гръцкото финансово министерство се подготвя да проведе тежки разговори с международните кредитори. Коалиционното правителство в южната ни съседка трябва да убеди "Tройката", че не са нужни нови икономии и да договори следващия спасителен транш.

Представителите на Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) започнаха срещата си с финансовия министър Янис Стурнарас във вторник сутринта.

Преди срещата се появиха съмнения дали тя ще се състои след последните коментари, които отправи Атина по отношение на финансовия си дефицит. Въпреки това в понеделник гръцкият Андонис Самарас обяви, че различията могат да се решат.

Опитвайки се да потуши обществените опасения, Самарас заяви пред нацията, че страната не е "във война" с международните кредитори.

"На първо място бих искал да кажа нещо – нека не злоупотребяваме с тази идея, че сме в някаква война... Това е по взаимно съгласие", посочи гръцкият премиер.

Той потвърди, че през 2014 г. Гърция може да постигне целта си за достигане на първичен излишък без реализирането на по-строги икономии.

От 2010 г. насам Гърция имаше нужда от две спасителни програми на обща стойност 240 млрд. евро. Кредитирането бе отпуснато при стриктен контрол от страна на "Тройката“ върху държавните разходи и намеренията за реформи.

Съотношението на гръцките държавни дългове спрямо брутния вътрешен продукт продължава да е най-високото в еврозоната, като достига 160,5%. Безработицата в средиземноморската страна пък остава на 25-годишен максимум.

Повече за преговорите на Атина с международните кредитори може да научите от материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още