IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Латвия подаде оставка

Валдис Домбровскис поема политическата отговорност за срутването на търговския център в Рига, при което загинаха над 50 души

16:17 | 27.11.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Латвия подаде оставка

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис подаде оставка заради срутения търговски център в столицата Рига, предаде ВВС.

Домбровкис направи изявление след среща с президента Андрис Берзинш. „Като се има предвид трагедията и всички свързани с нея обстоятелства, мисля че е необходимо ново правителство, което да има подкрепата на парламента“, коментира той.

Най-малко 54 души загинаха след срутването на хипермаркета през миналата седмица, отбелязва медията. Президентът Берзинш определи инцидента като „убийство“ и призова за международно разследване на случая.

По-рано днес говорител на правителството е съобщил пред агенция Франс Прес, че „правителството поема политическата отговорност за трагедията“.

Срещата на Валдис Домбровскис и Андрис Берзинш е продължила час и половиа. Балтийската агенция Delfi съобщи, че президентът всъщност е призовал премиерът да поеме политическа отговорност заради срутването на сградата.

Полицията реши да започне криминално разследване на случая. Независими експерти коментират, че вероятно става въпрос за лошо проектиране и строителство, заради което покривът на сградата не е издържал градината върху него.

Другите предположения са, че при строителството са вложени нискокачествени материали, както и че е имало случаи на корупция по време на изграждането на търговския център.

Берзинш може да приеме оставката на Домбровскис или да я отхвърли. Ако я приеме, президентът трябва да номинира министър-председател, който да сформира кабинет.

Валдис Домбровскис стана премиер на Латвия през 2009 г. Той трябваше да предприеме тежки съкращения на разходите и да прокара законови изменения за вдигане на данъците и за структурни реформи, за да преодолее страната кризата.

Домбровкис получи широка подкрепа и много пъти е изтъкван като спасител на застрашената преди няколко години от фалит балтийска държава.

Предстои Латвия да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
VBT
преди 10 години
Така се носи отговорност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Петър Нейков
преди 10 години
Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stillerbeobachter
преди 10 години
Написали сте му грешно името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още