IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия помагала на „братска“ Украйна да излезе от икономическата криза

Решението за намаляване на цените на газа е временно, заяви Владимир Путин

17:30 | 19.12.13 г.
Русия помагала на „братска“ Украйна да излезе от икономическата криза

Русия е действала така, че да помогне на "братската" Украйна да излезе от икономическата криза, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция, на която присъстваха повече от 1300 журналисти. Той подчерта още, че Кремъл не се е противопоставял на Киев да подпише търговския пакт с Европейския съюз, стига това да не вреди на руската икономиката.

"Виждаме, че Украйна изпитва трудности. Ако наистина твърдим, че сме братска нация и братски народ, то трябва да действаме като близки роднини и да помогнем на тази страна", каза Путин по време на годишната си пресконференция.
Преди дни, Русия даде кредит на Украйна и намали цената на газовите доставки, само няколко седмици, след като властите в Киев отказаха да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС, с което провокираха и масови протести.

Путин подчерта, че решението за намаляване на цените на газа е временно, но се надява да се постигне споразумение за "дългосрочно сътрудничество" в енергийния сектор.

Държавният глава не отговори на въпроса за неуспеха си да убеди Украйна да се присъедини към Митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус, който Путин се надява да превърне в по-голямо търговско и политическо обединение. Той избегна и въпрос за това кой би го наследил след края на мандата му през 2018.

В същото време президентът поиска да успокои Запада за руските военни намерения, като заяви, че Москва все още не е решила дали да разположи ракети "Искандер" в Калининград.

Путин заяви още, че Москва не контролира бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който е с временно убежище в Русия. Според него всички разкрития, публикувани от Сноудън, трябва да са дошли от материали, които той е предоставил, преди да дойде в Русия. Президентът напомни, че Русия е дала убежище на Сноудън с условие, че спре да вреди на Съединените щати. Според руския президент двамата не са се срещали, а руските агенции за сигурност не са работили с него и не са го питали нищо, свързано с действията на американската агенция срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още