fallback

Ще рухне ли икономиката на Украйна?

Страната играе централна роля за развитието на икономиката на региона, ето защо евентуален срив няма да бъде ограничен само до нейните граници

16:38 | 19.02.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Общественото недоволство в Украйна, десетките жертви и стотиците ранени по време на протестите в столицата Киев могат да разрушат икономиката, която дори и сега не се намира в особено цветущо здраве. Страната играе централна роля за развитието на икономиката на региона. Ето защо рухването й няма да бъде ограничено само до нейните граници, пише сайтът 247wallst.com, цитиран от Yahoo Finance.

Международният валутен фонд (МВФ) класира Украйна на 54-о място в света по размер на брутния вътрешен продукт (БВП), който възлиза на 176 млрд. долара. В класацията на Световната банка (СБ) страната заема 51-о място. БВП на Украйна е приблизително колкото този на Катар и Перу.

Имайки предвид следващия показател, страната не е много продуктивна, а гражданите й не са добре платени. МВФ поставя Украйна на 109-о място по показателя БВП на глава от населението. Сумата е 3 867 долара. СБ класира страната на 111-о място. Албания и островите Фиджи са дори малко по-нагоре в класацията. Икономистите поставят Украйна под страните, намиращи се в средата на класациите.

СБ казва за икономиката й, че е в застой. И през 2012 г., и през 2013 г. БВП на Украйна не нарасна. Нейните проблеми с икономическия растеж са подобни на тези, които имат повечето страни в Европа, където рецесията продължи по-дълго в сравнение с други части на света.

Политическите проблеми в Украйна я превръщат в бедна страна, в която инвеститорите могат да вложат свободния си капитал, твърдят още анализаторите на СБ. Силата на износа на украинското селско стопанство е гръбнакът на икономиката й. Страната експортира най-вече зърнени култури. Фундаментите на сектора обаче също отслабват.

„Украйна притежава огромен селскостопански потенциал и може да изиграе ключова роля за осигуряването на храни в световен мащаб. Този потенциал не се използва напълно заради ниските доходи на фермерите и заради липсата на модернизация в сектора“, четем в анализа на СБ за земеделието на страната.

„Създаването на правна рамка за поземлената собственост, развитието на ефективна регистрационна система и гарантирането на свобода и прозрачност на пазарите на земя са важните елементи на политическа рамка, която може да улесни развитието на селското стопанство в Украйна.“

По-голямата част от износа на зърнени култури е предназначен за Русия и другите големи страни в региона. Това е една от причините Украйна да е важен търговски и финансов партньор. Иронията за икономическата ситуация в страната е тази, че Русия е основният снабдител на Украйна с енергийни източници. Взаимоотношенията между двете държави в това отношение не са никак добри.

Украинската зависимост от руските енергийни доставки и липсата на значителни структурни реформи направиха икономиката на Украйна уязвима от външни шокове. Страната е зависима от износа, за да посрещне около ¾ от годишното си потребление на петрол и природен газ и 100% от ядрените си енергийни нужди.

С правителство под обсада и вероятността политическите битки да продължат още дълго време Украйна отново може да изпадне в рецесия и то доста бързо. Нейната сила като износител на зърнени култури няма да се окаже достатъчна, за да предотврати това.

Размириците натежаха и на финансовите пазари. Цената на деноминираните в долари държавни ценни книжа с падеж през 2023 г. намаля с два процента и вече е 80,875 пункта - най-ниското ниво от средата на декември насам.

От 23 ноември, когато за пръв път украинците излязоха на протест заради скъсаните връзки с ЕС, до днес водещият борсов индекс PFTS е изгубил 1,43% от стойността си. През този период борсовият индикатор удари дъното на 27 януари. Тогава той се срина до 287,58 пункта. От този момент до днес индексът обаче е възстановил 4,24% от изгубеното.

От началото на годината бенчмаркът на борсата в Украйна е спаднал с 0,25%. За последните 12 месеца пък PFTS е заличил цели 13,88% от стойността си.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
fallback