IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна пак гори

Страната е пред гражданска война, след като поне 21 души са били убити през нощта при най-тежките бунтове след разпадането на Съветския съюз

10:02 | 19.02.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През цялата нощ в Киев се чуваха малки експлозии от фойерверките на протестиращите и зашеметяващите гранати на полицията. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

През цялата нощ в Киев се чуваха малки експлозии от фойерверките на протестиращите и зашеметяващите гранати на полицията. Снимка: Ройтерс 

Центърът на Киев беше обгърнат от пламъци рано сутринта в сряда, а най-малко 21 души са загинали в сблъсъците между правителствените сили и демонстрантите, съобщава CNN.

В допълнение към исканията за предсрочни избори опозицията призовава и за конституционни промени, които да прехвърлят повече правомощия на парламента.

Президентът на страната Виктор Янукович предложи някои отстъпки на опозиционните сили и дори места в правителството на лидерите им, но преговорите не стигнаха доникъде, а привържениците на опозицията отказват да отстъпят от позициите си в центъра на украинската столица.

Виталий Кличко, един от лидерите на опозицията, коментира пред репортери, че няма ефективна дискусия. Според неговия украински Демократичен алианс за реформи президентът е поискал от протестиращите да “спрат безизходицата” и да оставят оръжията – обвинение, което според Кличко е неоснователно.

“Мисля, че властите трябва незабавно да наредят на полицията да се оттегли и да се спре кръвта, защото хората умират”, коментира той. “Казах на Янукович: Как можем да преговаряме, когато има пролята кръв? За съжаление той не го разбира”, допълва Кличко.

Насилието от тази нощ изглеждаше като рядък и очакван пробив, посочва медията. В неделя протестиращите се оттеглиха от общината и отблокираха улици в центъра, след като правителството заяви, че ще свали обвиненията срещу арестуваните в политическите вълнения. Това обаче приключи вчера, след като говорител на парламента съобщи, че няма да има конституционни промени, които да възстановят правомощията на парламента. Това разгневи опозиционерите.

Междувременно главният прокурор на Украйна Виктор Пшонка обвини опозицията в “разрушаване на примирието” и “подготовка на репресиите”. “В името на преследването на собствените си политически интереси те пренебрегват всички предварително постигнати споразумения и поставят живота и спокойствието на милиони жители на Киев под заплаха. Виждаме, че само правителството се интересува от мирно разрешаване на ситуацията”, посочи той.

Полицията използва водни оръдия, зашеметяващи гранати и други средства, за да оказва натиск върху протестиращите. Някои демонстранти се бореха с органите на реда с бухалки и други средства.

Демонстрантите успяха да подпалят и сградата на управляващата Партия на регионите. През цялата нощ в Киев се чуваха малки експлозии от фойерверките на протестиращите и зашеметяващите гранати на полицията. Демонстрантите освен това оформиха живи вериги, за да могат да изградят нови барикади от тухли, камъни и дървета в очакване на нова полицейска офанзива.

Полицията потвърждава, че безредиците се разпростират и в Западна Украйна. Протестиращи атакуват полицията и представителствата на местните власти в редица региони.

Междувременно американският вицепрезидент Джо Байдън се е опитал да окаже натиск върху Янукович. В телефонен разговор той го е призовал да изтегли органите на реда и да преговаря, тъй като правителството носи специална отговорност за потушаване на ситуацията.

Кадри от събитията от тази нощ можете да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 10 години
Ние, като граждани, какво ще очакваме от Правителството? Демократично, да се извини, че полицаите са убити и веднага да предаде територията на Турция...ние като граждани точно това и очакваме от "правителството"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 3
TIL
преди 10 години
1во-Ама много удобно, някой пропуска, че от 18, 7 са полицаи. И, че те са застреляни. Е, какво да очакваме от органи на реда (в Париж, Бон, Вашингтон) когато срещу тях се стреля. Впрочем, само преди 1-1.5 месеца, във Вашингтон неоспоримия лидер на демокрацията, американската полиция и специални служби, застреляха шофъор на кола, който не се беше подчинил на заповед да спре в района на Белия дом. Човекът не беше извадил оръжие и не бе стрелял (камо ли пък убил някой от тях).2ро-как някой си представя да реагира правителство на произволна държава, ако има опит за нарушаване на териториалната и цялост по насилствен път- да си представим в България, кърджалийско застреля няколко полицаи и реши да се присъединява към Турция. Ние, като граждани, какво ще очакваме от Правителството? Демократично, да се извини, че полицаите са убити и веднага да предаде територията на ТурцияилиНещо малко по-друго?Хора,Мислете! Не се оставяйте Американчетата да ви промиват мозъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
Цветните революции елегантно преминаха в насилствено сваляне на неудобната власт. Очевидно на някой много им харесва да си играят с огъня особено извън техните територии, но когато мечкатаиграе у комшиите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
wenci
преди 10 години
Това е резултата, когато една страна се превърне в цел на американските и/или евро-атлантически интереси. Следва увличне на масите от "интелекта" на един "боксьор" ....и кофликта е готов.Да сме благодарни на нашите ***, че ни отместиха от целта, за нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
wenci
преди 10 години
Това е резултата, когато една страна се превърне в цел на американските и/или евро-атлантически интереси. Следва увличне на масите от "интелекта" на един "боксьор" ....и кофликта е готов.Да сме благодарни на нашите ***, че ни отместиха от целта, за нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 3
mvr0306
преди 10 години
Хората протестират, мислейки си че ще донесат истинска демокрация. Разбира се, и да се смени Янукович, нещата пак ще си останат същите. Нещата трябва да се докарат докрай, ако искат истинска демокрация - разбирай всичките олигарси да увиснат по уличните стълбове. Нико обаче от големите няма да допусне да се стигне дотам. Жалко за този изстрадал народ - сталинските репресии, войната, Чернобил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
deant
преди 10 години
ЕС ще донесе мир на изстрадалия украински народ. Нали затова беше цялият проекта - да носи мир и благоденствие. Е разбира се умиротворените първо трябва да бъдат побутнати към ада на войната, иначе как да донесеш мир без война?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още