IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще рухне ли икономиката на Украйна?

Страната играе централна роля за развитието на икономиката на региона, ето защо евентуален срив няма да бъде ограничен само до нейните граници

16:38 | 19.02.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Ще рухне ли икономиката на Украйна?

Общественото недоволство в Украйна, десетките жертви и стотиците ранени по време на протестите в столицата Киев могат да разрушат икономиката, която дори и сега не се намира в особено цветущо здраве. Страната играе централна роля за развитието на икономиката на региона. Ето защо рухването й няма да бъде ограничено само до нейните граници, пише сайтът 247wallst.com, цитиран от Yahoo Finance.

Международният валутен фонд (МВФ) класира Украйна на 54-о място в света по размер на брутния вътрешен продукт (БВП), който възлиза на 176 млрд. долара. В класацията на Световната банка (СБ) страната заема 51-о място. БВП на Украйна е приблизително колкото този на Катар и Перу.

Имайки предвид следващия показател, страната не е много продуктивна, а гражданите й не са добре платени. МВФ поставя Украйна на 109-о място по показателя БВП на глава от населението. Сумата е 3 867 долара. СБ класира страната на 111-о място. Албания и островите Фиджи са дори малко по-нагоре в класацията. Икономистите поставят Украйна под страните, намиращи се в средата на класациите.

СБ казва за икономиката й, че е в застой. И през 2012 г., и през 2013 г. БВП на Украйна не нарасна. Нейните проблеми с икономическия растеж са подобни на тези, които имат повечето страни в Европа, където рецесията продължи по-дълго в сравнение с други части на света.

Политическите проблеми в Украйна я превръщат в бедна страна, в която инвеститорите могат да вложат свободния си капитал, твърдят още анализаторите на СБ. Силата на износа на украинското селско стопанство е гръбнакът на икономиката й. Страната експортира най-вече зърнени култури. Фундаментите на сектора обаче също отслабват.

„Украйна притежава огромен селскостопански потенциал и може да изиграе ключова роля за осигуряването на храни в световен мащаб. Този потенциал не се използва напълно заради ниските доходи на фермерите и заради липсата на модернизация в сектора“, четем в анализа на СБ за земеделието на страната.

„Създаването на правна рамка за поземлената собственост, развитието на ефективна регистрационна система и гарантирането на свобода и прозрачност на пазарите на земя са важните елементи на политическа рамка, която може да улесни развитието на селското стопанство в Украйна.“

По-голямата част от износа на зърнени култури е предназначен за Русия и другите големи страни в региона. Това е една от причините Украйна да е важен търговски и финансов партньор. Иронията за икономическата ситуация в страната е тази, че Русия е основният снабдител на Украйна с енергийни източници. Взаимоотношенията между двете държави в това отношение не са никак добри.

Украинската зависимост от руските енергийни доставки и липсата на значителни структурни реформи направиха икономиката на Украйна уязвима от външни шокове. Страната е зависима от износа, за да посрещне около ¾ от годишното си потребление на петрол и природен газ и 100% от ядрените си енергийни нужди.

С правителство под обсада и вероятността политическите битки да продължат още дълго време Украйна отново може да изпадне в рецесия и то доста бързо. Нейната сила като износител на зърнени култури няма да се окаже достатъчна, за да предотврати това.

Размириците натежаха и на финансовите пазари. Цената на деноминираните в долари държавни ценни книжа с падеж през 2023 г. намаля с два процента и вече е 80,875 пункта - най-ниското ниво от средата на декември насам.

От 23 ноември, когато за пръв път украинците излязоха на протест заради скъсаните връзки с ЕС, до днес водещият борсов индекс PFTS е изгубил 1,43% от стойността си. През този период борсовият индикатор удари дъното на 27 януари. Тогава той се срина до 287,58 пункта. От този момент до днес индексът обаче е възстановил 4,24% от изгубеното.

От началото на годината бенчмаркът на борсата в Украйна е спаднал с 0,25%. За последните 12 месеца пък PFTS е заличил цели 13,88% от стойността си.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
krasssen
преди 10 години
Ще бъде филмът като в БГ. Печеливши сектори в икономиката - изкупени , експанзия на големите западни вериги със супсидираните им стоки и в замяна на това - безвизово пътуване в Европа за осигуряване на евтини *** и миячи на чинии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Ти вярваш ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
защото нито политически, нито икономически не са оставени да имат способността да бъдат самипише си го в статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
nocalled
преди 10 години
а защо трябва да се делят на про-руски и про-европейски, защо да не покажат по един среден и на еврейския съюз и на руснаците и да са си сами сила? защото не е удобно ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Сега тарикатите- евреи от Брюксел ще кажат на Путин - ние ще управляваме Киев,ти ще плащаш...Сме което Путин ще им покаже среден пръстИ *** ще плати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
и с най-голямото съдействие на "братския руски народ" + Газпром и Путин ООД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 23
SS-23
преди 10 години
Ще рухне ли икономиката на Украйна?...........................................................ДА .... с братската помощ на Юнайтед Стейтс и Еврей Юнион !! За справка : мъничката държава, наречена ... България !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Украинските протести за мен са като безсилния плач на дете, което разбира, че родителите му няма да му позволят нещо. Украинския народ разбира, че Русия няма да ги пусне извън сферата си на влияние ( поне докато Владко Владее), както и че на ЕС и на САЩ не им пука особено и не биха се сдърпали с Русия заради тях. Достоен за уважение но абсолютно безсмислен акт е това. Вчера имаше публикувана една снимкаWorld, *** your concerns. Act at last! Но World (ЕС и САЩ )си трае, защо ли. Щото не им пука особено и украинците го разбират. Много тъжно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още