IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може и да наложи санкции на Украйна заради насилието

Германският, полският и шведският външни министри заговориха за последствия заради окървавения протест

12:10 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Брюксел може и да скъса връзките с Киев.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Брюксел може и да скъса връзките с Киев. Снимка: Ройтерс

Германия промени мнението си и вече настоява Европейският съюз (ЕС) да обмисли налагането на санкции на Украйна заради окървавения протест, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Световните медии вече съобщават за най-малко 25 жертви, а болниците – за над 240 хоспитализирани, някои от тях в тежко състояние.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който по-рано се противопоставяше на идеята за санкции за Украйна, заяви късно снощи, че „отговорните за пролятата кръв трябва да знаят, че позицията за санкции на Европа със сигурност ще бъде преразгледана“.

Полският му колега Радек Сикорски също коментира пред полско радио, че ситуацията ще има последствия, въпреки че „външният свят винаги има силно ограничено влияние, когато властите в една страна решат да приложат сила“.

Шведският им колега Карл Билд също смята, че “ЕС няма да се поколебае да приложи мерки срещу хората, които са свързани с репресиите и насилието“.

Според изданието е възможно да се стигне до запор на активи на настоящи и бивши членове на проруското управление в Украйна, включително и на бившия вече премиер Микола Азаров, както и на техни роднини. Синът на украинския президент Виктор Янукович – Олекнадр, например притежава имоти и компании в Австрия, Холандия и Великобритания, посочва медията.

Ако ЕС се задейства, това ще означава официално скъсване на връзките с Киев, което ще постави Виктор Янукович в същото положение, в което е и белоруският Александър Лукашенко.

Янукович обаче сам проправя пътя за прекратяване на дипломатическите отношения. Вчера той е отказал телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той се срещна само с единия от опозиционните лидери в Украйна – Виталий Кличко, призова протестиращите „да оставят оръжията“ и обвини опозицията за окървавената демонстрация.

Западните медии обаче съобщават за въоръжени представители на силите за сигурност, включително и за снайперисти, които са стреляли по хората на централния площад в Киев.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ЕС не трябва да бърза да налага санкции на Швейцария заради резултатите от референдума за имиграцията. Според Меркел Брюксел трябва да изчака, за да види как Берн ще приложи на практика резултатите.

Още реакции на случващото се в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още