IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олександър Турчинов поема президентския пост в Украйна

До два дни трябва да бъде избрано ново правителство, сред вариантите за премиер е Юлия Тимошенко

14:10 | 23.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Олександър Турчинов поема президентския пост в Украйна

Украинският парламент възложи на новия си председател  Олександър Турчинов временно да поеме президентските пълномощия, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението бе прието с гласовете на 285 депутати от 450-членната Върховна рада. Заместник-председателят на Радата Руслан Кошулински обясни, че това решение е необходимо, защото няма кой да подписва като държавен глава гласуваните в парламента документи.

Преди това Турчинов, който е от партия "Баткившчина" на Юлия Тимошенко, каза, че основната задача на депутатите сега е да бъде създадено ново парламентарно мнозинство и правителство на народното доверие.
Той възложи на парламентарно представените партии незабавно да започнат консултации за създаването на ново парламентарно мнозинство и правителство, като разпореди това да стане в срок до 25 февруари.

Във Върховната рада днес бе регистрирано предложение на депутати от партията "Свобода" за разформироване на специалната милиционерска част "Беркут", се казва в съобщение на парламента.

Избраният вчера за парламентарен представил по контрола върху Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Валентин Наливайченко заяви днес, че ръководството на службата се е самоостранило от изпълняване на служебните си задължения. "В сградата на ССУ ги няма нито ръководителят на ведомството, нито неговите заместници", каза Наливайченко от трибуната на Върховната рада.

„По думите му шефовете на ССУ са изключили телефоните си и цялата територия на страната "от Крим до  Чернигов" (тоест от югоизток до северозапад) е останала "без управление и без планове за действия", като това се отнася и за ядрените обекти. Наливайченко призова депутатите да одобрят специално решение, което да задължи ръководството на ССУ да поеме функциите си по гарантиране на сигурността на страната.

Според резултатите от парламентарните избори в Украйна през октомври 2012 г. във Върховната рада са представени Партията на регионите със 185 депутати, "Баткившчина" (101), "Украинският демократичен алианс за реформи" (УДАР, 40), Общоукраинското обединение "Свобода" (37), Комунистическа партия на Украйна (32) и още няколко малки партии. Независими са 43-а депутати, посочва БТА.

Издадена е заповед за задържане на бившия украински министър на доходите и таксите Олександър Клименко, както и на бившия генерален прокурор Виктор Пшонка, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днешното заседание на Върховната рада.

Изпълняващият длъжността генерален прокурор на бившата съветска република Олег Махницки заяви пред Върховната рада, че е започнало разследване, а оперативно-следствена група работи по задържането на лица, които трябва да бъдат изправени пред съда.

Генералната прокуратура на Украйна ще обяви за международно  издирване длъжностни лица, заподозрени за масово убийство на хора, заяви още Махницки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

От парламентарната трибуна Махницки заяви, че ще се разследват и факти за прояви на сепаратизъм в страната. По думите му всички наказателни дела срещу екстремисти ще бъдат прекратени, а самите радикали ще бъдат пуснати на свобода. Арсен Аваков, който изпълнява функциите на вътрешен министър на Украйна, заяви в парламента, че безредиците и насилието ще спрат до ден-два.

Парламентът на Украйна постанови да бъде възстановена държавната собственост върху резиденцията "Межигиря" край Киев, която на времето бе приватизирана от Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС.

Членовете на Върховната рада отмениха закона за държавната езикова политика, влязъл в сила през август 2012 г. Този закон предоставяше на руския език статут на регионален език в районите, където е майчин за не по-малко от 10 процента от населението. По данни не предишното правителство на Украйна руският език бе с регионален статут в 13 от 27-те области в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 8
Sakamano
преди 10 години
След като сте толкова добър пророк, трябва да си опитате късмета на рулетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
krasssen
преди 10 години
Ще бъде филмът като в БГ. Печеливши сектори в икономиката - изкупени , експанзия на големите западни вериги със супсидираните им стоки и в замяна на това - безвизово пътуване в Европа за осигуряване на евтини *** и миячи на чинии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още