IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не обмисля добре нахлуването в Крим, смята Уилям Хейг

По думите на британския външен министър държавите в Европа могат да ограничат енергийната си зависимост от Москва

17:19 | 09.03.14 г. 1
Русия не обмисля добре нахлуването в Крим, смята Уилям Хейг

Русия не си направи добре сметката преди да нахлуе в Крим, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг пред BBC.

Той загатна, че европейските държави могат да ограничат енергийната си зависимост от Русия. За целта те трябва да намалят газовите си доставки от нея и да започнат да внасят от САЩ. Действията по инициирането на референдума за отцепването на Крим от Украйна Хейг нарече “смехотворно бързи”.

Министърът заяви, че смята, че Русия изпълнява предварително подготвен план за позиционирането на военни в Крим. Този план е бил вкаран в действие поразително бързо, но последствията му ще се усещат в дългосрочен план, категоричен е той.

“От една страна той ще обедини и ще консолидира цяла Украйна против руското влияние в страната. От друга, Европа ще ускори диверсификацията на енергийните доставки и ще изолира Русия”, уточни Хейг.

САЩ предупредиха Русия, че всеки ход за присъединяването на Крим ще затвори вратата за дипломацията. Председателят на кримския парламент Владимир Константинов пък заяви, че на практика Крим е изчерпал възможностите си да получи достоен статут в състава на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял отново с руския външен министър Сергей Лавров и го е предупредил, че поведението на Москва в Крим ще доведе до кръвопролития в региона.

Украинският премиер Арсений Яценюк призна, че в момента страната се сблъсква с най-трудните препятствия в историята си на независима държава. Той обеща да не отстъпи и сантиметър от украинската земя и да направи всичко възможно за мирното решаване на конфликта.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
""""""Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял отново с руския външен министър Сергей Лавров и го е предупредил, че поведението на Москва в Крим ще доведе до кръвопролития в региона."""""".........................A досегашното кръвопролитие, кой го докара в Киев?Засега в Крим няма убити, нали? И дано да няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още