IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорският негативизъм се пренесе на борсите в ЦИЕ*

Заради нарастващото напрежение около Украйна индексите в почти цяла Европа са на червена територия

13:17 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорският негативизъм се пренесе на борсите в ЦИЕ*

Волатилността на борсите в Европа продължава и в първите часове на петъчната търговия. Инвеститорите са предпазливи в навечерието на референдума в Крим, пише CNBC.

Напрежението около Украйна диктува движенията в цените на акциите. Индексите в почти цяла Европа са на червено. Поне до неделя световните лидери ще опитат да решат кризата със силата на дипломацията. След това може да последват икономически санкции за Русия.

Там борсовият индекс MICEX стартира с 4-процентов спад петъчната сесия. Към момента той се понижава с 2,18% до 1 221,28 пункта. Другият водещ индикатор – RTS, губи 2,47% от стойността си до 1 051,24 пункта. Инвеститорите изглежда не са склонни да чакат вота в неделя и разпродават акции още днес.

По-рано Руската централна банка остави без промяна основния лихвен процент, след като изненадващото повишение на лихвите от миналата седмица не успя да ограничи поевтиняването на рублата спрямо долара на фона на напрежението между Москва и Киев.

В Украйна PFTS е надолу с близо 6% до 366,67 пункта. Същевременно Крим въведе временен таван на тегленията от банкови сметки. Ограничението е в размер на около 33 долара дневно и влиза в сила от днес. Разбира се, пред банкоматите веднага се образуваха опашки.

Родните индекси също поеха надолу. Разпродажби има и в Румъния. Там основният индекс BET се смъква с 1,73% до 6 121,19 пункта. Борсовите индикатори в Турция са без изменение, докато в Гърция ASE се понижава с 0,68% до 1 337,13 пункта.

Борсите днес падат като домино. Снощи Wall Street затвори на червено. Негативните настроения се пренесоха в Азия. Там японският Nikkei заличи с лекота 3,3 на сто и е напът да отбележи най-лошото си представяне от август до днес, пише CNBC. Борсите в региона на Централна и Източна Европа до момента са най-големите потърпевши.

В Лондон FTSE 100 отстъпва с 0,22% до 6 539,35 пункта. В Испания IBEX 35 е надолу с 1% до 9850 пункта. Френския САС 40 се понижава с 0,71% до 4 220,41 пункта.

Дори и данните за инфлацията в Германия не са глътка въздух за пазарните участници. През февруари индексът на потребителските цени в най-голямата икономика в Европа се покачи с 0,5% на месечна и с 1,2% на годишна база. Водещият немски индекс DAX 30 се понижава с 0,41% и спада под психологическата граница от 9 000 пункта.

* Информацията е актуална към 13:05 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още