IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" повиши цената на газа за Украйна с почти 44%

Не можем вече да прилагаме споразуменията за отстъпка в цената, обясни шефът на компанията Алексей Милер

12:18 | 01.04.14 г. 6
"Газпром" повиши цената на газа за Украйна с почти 44%

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за хиляда куб. метра (с 43,6%), заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, пише Dnes.bg, като се позовава на информация на БТА.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,50 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100% на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 млрд. долара", допълни Милер пред „Интерфакс”.

Руското издание „Взгляд” обръща внимание, че според разчетите на „Газпром” в началото на март дългът на Киев се е увеличил до 1,89 млрд. долара от 1,52 млрд. долара, след като и февруарските доставки не бяха платени.

Припомняме, че през декември „Газпром” даде сериозна отстъпка на Украйна  по отношение на цената на природния газ, като основанията за това бяха плановете за плащане на доставките и погасяване на задълженията. Газовата компания определя цените на всеки три месеца и тъй като обещанията не са били спазени, няма и основания за намаление на цените, допълва още „Взгляд”.

Изданието цитира и говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, който на 25 март е коментирал, че основания за отстъпки вече няма, тъй като Черноморският флот, базиран в Крим, реално вече не е на украинска територия, а и Киев има големи задължения към „Газпром”. Споразумение за отстъпка от 100 долара в цената на природния газ заради присъствието на руските военни в Крим беше подписано през 2010 година.

С увеличението на цената на природния газ се повишават и транзитните такси, които Русия трябва да плаща на Украйна за преноса на руски природен газ. Увеличението е от 10% и Милер беше категоричен, че газовият гигант ще спази стриктно договорните отношения.

По-високите цени вече са съобразени от украинските власти. От днес природният газ за промишлеността поскъпва с 30 на сто, а за бюджетните организации – с 64%. С решение на Националната комисия са регулиране на енергетиката в страната се въвежда единна цена от 367 долара за хиляда куб. метра, вместо досегашните 284 долара и 224 долара съответно за потребителите от промишлеността и от бюджетните организации.

Същевременно „Ведомости” припомня, че новото украинско правителство е заложило в бюджета цена на природния газ от 480 долара за хиляда куб. метра. Очакваме практическо удвояване на цената на природния газ от Русия от 1 април, коментира преди дни украинският премиер Арсений Яценюк.

Той оцени и общия обем на задълженията на „Нафтогаз Украйна” на около 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Е, т`ва е част от проблема.....анонимкото "цвъка" палче надолу, но аргументи йок!К`ва оправия за един такъв "анонимен" народ, без позиция и аргументи.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
ЕС = евро цени, няма повече братство, просто бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
lozkhris
преди 10 години
ЗоМбита.... сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
lozkhris
преди 10 години
Представи си какви зонбита има в Бг след като си получил 5 минуса на този безупречен коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 20
Jorkata
преди 10 години
На ви ЕС... и няма да е само с газта... от другия месец като вдигнат и данъците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още