IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в Източна Украйна спряха работа поради съображения за сигурност

Сред преустановилите дейността си е и местното подразделение на австрийската Raiffeisen Bank

20:10 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Банки в Източна Украйна спряха работа поради съображения за сигурност

Подразделенията на няколко опериращи на територията на Донецк банки спряха работа поради съображения за сигурност, съобщава агенция ИТАР–ТАСС.

Сред временно прекратилите дейността си са пет офиса на банка Райфайзен Банк Авал, която е дъщерна на австрийската Raiffeisen Bank, както и два офиса на украинската банка Финанси и Кредит.

Пресслужбата на Първа украинска международна банка съобщи за затваряне на два свои офиса в Славянск, докато Платинум банк преустанови дейността на филиала си в Мариупол. Сбербанк Русия, ОТП банк и Проминвестбанк пък заявиха, че офисите им в Донецка област работят в обичаен режим.

Решението на банковите институции вероятно е свързано със засилването на напрежението в региона в последните дни. Политическата нестабилност в Украйна принуди по-рано през деня изпълняващият длъжността президент на източноевропейската страна Олександър Турчинов да направи мирно предложение на проруските милиции. След като в неделя Турчинов заплаши наречените от него сепаратисти с военна акция, в понеделник той смекчи тона и заговори за провеждане на референдум за целостта на Украйна.

Същевременно президентът на Русия Владимир Путин назначи днес Сергей Аксьонов за и.д. губернатор на Крим, предаде БТА.

На среща в президентската резиденция в Ново Огарьово, Московска област, Путин заяви, че тъй като вече има конституция на Република Крим, то в съответствие с федералното законодателство трябва да бъде назначен временен губернатор. Той добави, че днес ще бъде подписан такъв указ и помоли Аксьонов да приеме поста.

Владимир Путин подчерта, че новия лидер на областта "е направил много за присъединяването на Крим към Русия" и че за това "отделна благодарност" му дължат жителите на Крим и цялата страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още