IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аштън призова Киев да положи още усилия за намаляване на напрежението

Европейският комисар изрази "дълбока тревога" от действията на въоръжените лица и сепаратистки групи в Източна Украйна

21:10 | 13.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аштън призова Киев да положи още усилия за намаляване на напрежението

Върховният комисар по външната политика на ЕС Катрин Аштън повтори силната подкрепа на ЕС за "единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна" и призова Русия да направи същото.

Катрин Аштън изрази "дълбока тревога" от действията на въоръжените лица и сепаратистки групи в Източна Украйна.

"Призовавам правителството в Киев да положи още усилия за намаляване на напрежението, за да може Украйна да осигури свободни и честни президентски избори на 25 май, като най-добрия начин за изразяване волята на гражданите. ЕС очаква да работи с Върховната Рада по конституционната реформа чрез процес на включване и с подкрепата на Съвета на Европа, включително неговата Венецианска комисия", се казва още в изявлението на офиса на Върховния комисар по външната политика на ЕС.

"Очаквам преговорите с Украйна, Русия и САЩ, насрочени за 17 април в Женева и началото на смислен диалог, който би трябвало да доведе до деескалация и стабилизиране на ситуацията в и около Украйна", пише още Аштън.

"Активистите в Източна Украйна са били въоръжени с руско оръжие и същите униформи като тези, носени от руските войници при окупацията на Крим. Джон Кери ясно заяви, че ще има допълнителни последици, ако Русия не предприеме необходимите стъпки за деескалиране на Източна Украйна", се казва пък в туит на Държавния департамент на САЩ.

Още интересни новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
"се казва пък в туит", тия съвсем се *** с хората вече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още