IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия се страхува от дългата ръка на Владимир Путин

Диспутът между латвийците и етническите руснаци в страната се върти около езика, националността и различната оценка за историческите събития

08:15 | 08.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протест срещу анексирането на Крим пред украинското посолство в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу анексирането на Крим пред украинското посолство в Рига. Снимка: Ройтерс

Онова, което се случва в Украйна, не оставя безразлични латвийците. Без изключение един тревожен въпрос занимава двата милиона жители на балтийската страна: към коя съседна страна Владимир Путин ще насочи погледа си, когато руският президент отново разгледа картата на света?

Латвийците стават все по-нервни. Това се усеща ясно, когато Марк Пекала, посланикът на САЩ за Република Латвия, посети през последната седмица голямата латвийска военна база в Адази. Пекала се постара да успокои слушателите и насочи вниманието към разположената в непосредствена близост 173-а пехотна бригада от парашутисти. САЩ ще бъдат "plecu pie pleca", рамо до рамо, с войските на своите партньори от НАТО в Латвия, уверява той латвийските войници по време на речта си, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Но Пекала не успява да разсее напълно опасенията им. След речта му Раймондс Вейонис, новият латвийски министър на отбраната, обобщава доста трезво преобладаващото в момента настроение в Латвия: „Обществото се страхува“, казва той троснато. „Ние знаем какво означава да живееш под властта на Русия". Той е работил като учител по биология, когато Латвия е била все още под съветска власт. 

Едва преди около 23 години страната, заедно със съседите от Литва и Естония, се освободи от съветската власт. И в другите две балтийски държави никой не изпуска от погледа си настоящите маневри на Москва. Въпреки това измежду трите съседки Латвия има най-силна зависимост от Русия. 

Повече от една четвърт от населението на Латвия е родом от Русия. Почти четиридесет на сто от латвийското население говори руски като майчин език. За водещите представители на местните власти често се твърди, че са силно ориентирани към руските интереси. А една малка част от населението отхвърля предвид високите препятствия пред натурализацията възможността да вземе латвийското гражданство.

Като се има предвид всичко това, анексирането на Кримския полуостров от Русия имаше особено силен отзвук в Латвия. Загрижеността за сепаратисткото насилие в други региони на Украйна се приема много сериозно и тук. А ескалацията на насилието в пристанищния град Одеса на брега на Черно море между цивилни поддръжници на украинското правителство и проруски сепаратистки през уикенда също подсилва опасенията, че гражданските конфликти биха могли да ескалират в по-голям пожар, коxто би могъл по-късно също да обхване и Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
аз помня(ако и да съм го чел по-късно) как я разделяше на парчета и говореше в стил-аз съм Нострадамус и Ванга ведно и ще видите какво ще стане:)и всеки път като го видя да се изказва се сещам за това и спирам да го слушам(с малки изключения)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Така е-ако приемем, че е анексиране. Но за сметка на това имаме половин дузина случаи на окупирани държави(отвори да си прочетеш разликата) от Студента война насам и ще видиш, че все НАТОвски сили са окупирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... мда, кой да допусне такива обрати...?!!!Могъл ли е Хрушчов някога да си помисли, че Крим ще се озове в държава, враждебна на Русия? Така и янките и през ум не им е минало, че Русия ще заякне чак до там, че да си го вземе!!! Нали помниш през 1995 г. Монката Паси, след като стана дупе и *** с шефа на НАТО и започна да вечеря с разни просветени от зад океана, какви перспективи чертаеше пред Русия? Вече требваше да сме я забравили.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
MZ/X
преди 10 години
Няма нищо сложно в това да разбреш, че една велика сила за първи път от края на Втора Световна Война е почнала да анексира територии на чужди държави!С право се страхуват хората, защото Путин утре може да измисли, че иска да защити руснаците живеещи в Латвия!Анексията на Крим не се различава по нищо от анексията на Австрия от хитлеристка Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
И какво разбира това дете от снимката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още