IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: ЕС трябва да работи за единна позиция по кризата в Украйна

ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна, коментира президентът след среща с външния министър на Германия

21:02 | 09.05.14 г. 3
Плевнелиев: ЕС трябва да работи за единна позиция по кризата в Украйна

Страните от Европейския съюз (ЕС) са длъжни да работят за единна позиция по кризата в Украйна. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в Германия по повод Деня на Европа (9 май), съобщават от пресцентъра на Президентството.

„В момента се провеждат дебати на всички равнища и считам, че желанието на европейските лидери е да постигнем пълно единство на дипломатическото поле и да допринесем за мирно и демократично решение на кризата. Това означава и Русия, и Европейският съюз да гарантират на украинския народ възможността да приведат избори, а ако трябва, и референдум“, коментира държавният глава след срещата си министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Президентът не изключи възможността да се стигне до следваща фаза на санкции срещу Руската федерация. Той посочи, че съществуват притеснения, че Русия не работи за намаляване на напрежението. В тази връзка Плевнелиев коментира, че “ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна да излезе от тази криза по начин, който се основава на върховенството на закона, а не на върховенството на силата”.

Президентът определи като „едно добро начало“ сигнала, който президентът Путин даде с апела си за отлагане на референдума в Донецка област.

“Все още сме много далеч от това ЕС и европейските лидери да бъдат спокойни, че Русия се връща към този нормален, прогнозируем начин на действие, на който бяхме свидетели през последните 25 години. За съжаление това, което се случи в Крим, е прецедент и загубеното доверие трябва да бъде възстановено“, допълни Росен Плевнелиев.

Българският президент и германският външен министър са споделили притеснението си и от засилващия се антиевропейски дневен ред в контекста на изборите за Европейски парламент (ЕП) и са подчертали необходимостта от засилване на интеграционните процеси в Европейския съюз.

Росен Плевнелиев коментира още, че Германия следи хода на реализацията на проекта „Южен поток“ и дискусиите по отношение на неговата съвместимост с изискванията на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС.

„Трябва да си даваме сметка, че ще ни оценяват само по делата - какъв закон ще мине през българския парламент, дали ще бъде в синхрон с европейското законодателство или ще се опитаме да го заобиколим“, каза президентът.

Наистина е крайно време и към Румъния, и към Сърбия, и към Гърция, и към Турция, България да изгради газови интерконекторни връзки, за да можем да сме много по-спокойни, ако някой реши пак да ни спре кранчето“, коментира още Росен Плевнелиев след срещата си с германския външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
продажн душица е този президент...... само плямпа глупости .......чии интереси защитава......със сигурност не българските ..... *** ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Трябва да си даваме сметка, че ще ни оценяват само по делата"..ако аз трябва да те оценя по делата ти Президенте, ще те "оценя" на "доживот, без замяна", без промяна, без помилване или шанс за друга долна и недостойна президенша проява! Клатиш ти не на нази феса. Ти чии президент си бе долен продажен мръсникЗатова ли те избраха ората бре *** долноХоди на фашистите да лижиш обувките в германско на хипер милиардерите белким падне нещо и за тебе. продажник мръсен си ти. За народа си не мисли, а само за народния съд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Кой ти иска па на тебе безгласното мнение, не е ясно.... Барабар Петко с мъжете и той...Я се скрий там при Станишката да те потупа зад тила....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още