IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разширява санкциите срещу Русия?

Посланиците на държавите от блока в Брюксел са приели "черния списък" да се разшири с още 15 души и няколко базирани в Крим фирми

19:45 | 09.05.14 г. 1
ЕС разширява санкциите срещу Русия?

Посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел са постигнали принципна договорка в “черния списък” на лицата от Русия, на които са наложени санкции, да се добавят още 15 души.

За първи път обаче ЕС планира да наложи санкции и на фирми. Посланиците са решили списъкът да бъде разширен и с няколко базирани в Крим компании, предаде Ройтерс, като се позова на европейски дипломати.

Досега ЕС реши да замрази активи и да забрани издаването на визи на 48 руснаци и украинци заради анексирането на Крим от Москва, припомня информационната агенция.

Според източниците на агенцията санкции ще бъдат наложени на две кримски компании, активни в сектора на енергетиката. Фирмите, които ще влязат в “черния списък” на ЕС, са общо четири или пет.

Според един от дипломатите, коментирали пред Ройтерс, фирмите, които ще влязат в списъка, са кримски клонове на украински компании, поети от руснаци след анексирането на полуострова от Руската федерация.

Окончателното решение за допълнителни санкции ще бъде взето от външните министри на държавите от ЕС в понеделник. Те се събират на среща точно след референдума за независимост на Донецк от Киев, който е планиран за неделя (11 май).

Европейският комисар по бюджетните въпроси Януш Левандовски коментира пред полска телевизия, че очаква допълнителни санкции, свързани с инвазията на Русия в Украйна.

Имената на хората и фирмите, които ще влязат в списъка със санкционираните, се пазят в тайна до обнародването им в Официалния вестник на ЕС. Почти сигурно е обаче, че сред тях няма да бъдат големите и добре известни руски компании, сред които и газовият гигант Газпром, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Ха-ха! Ще цитирам Симеон Дянков, да същия, отпреди 2-3 седмици. "Европа не може нищо да направи на Русия като санкции. Най-много да спре турнето на руския балет там".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още