IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Кризата в Източна Европа засяга 8 страни от ОНД

Референдумите в Украйна не доведоха до намаляване на политическото напрежение, коментираха експертите на агенцията

12:23 | 13.05.14 г. 2
Moody's: Кризата в Източна Европа засяга 8 страни от ОНД

Руско-украинската криза има отрицателно въздействие върху кредитоспособността и върху прогнозите за 8 страни от Общността на независимите държави (ОНД), посочи рейтинговата агенция Moody's Investors Service.

Според агенцията "низходящите икономически рискове, изострени от силните икономически връзки с Русия на страните от ОНД, водят до забавяне на икономическия им растеж", предава Интерфакс.

Експертите констатират също увеличение на геополитическите рискове на фона на подновените дългогодишни териториални конфликти. По думите им това "увеличава вероятността от пряка конфронтация с Русия".

Moody's прогнозира спад на руската икономика през настоящата 2014 г. от около 1 на сто.

Украйна, от своя страна, ще бъде в най-дълбоката рецесия от всички страни от ОНД. Прогнозният според Moody's спад от 10,5 % ще се дължи на вътрешната политическа несигурност, политическите и икономически различия с Русия, валутната криза и външната ликвидна криза.

Според анализаторите на агенцията референдумите в регионите Донецк и Луганск не са довели до намаляване на политическото напрежение.

Въпреки това икономиките на страните от ОНД ще намерят подкрепа от възстановяването в Европейския съюз, който е най-големият търговски партньор на общността. Положително влияние ще има и стабилното равнище на спестяванията и относително високите цени на суровините.

През 2015 г. Moody's очаква растежът на БВП да се ускори във всички страни от ОНД. Причина за това ще е както по-доброто представяне на европейските икономики, така и възстановяването в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Приятели, Интереса клати феса(или Тоталната война на САЩ срещу ЕС)1. Началото: - Цялата агресия на САЩ срещу ЕС и еврото започна с банковите кризи в южно-европейските държави предизвикани от ЦРУ и отказ да се подпише търговско споразумение с ЕС.2. Съпровождащи операции срещу икономическата периферия на ЕС:- Садам и Кадафи обявиха, че ще продава нефт срещу евро и ги убиха- Арабската пролет - Сирия- Украйна Вероятен изход:- Диалогът за Единна Украйна, между Е.С., Украйна и Русия, закъсня поради намесата на ЦРУ и сега процесите водят към Конфедерация Украйна.- Но, ако избиването от частната армия на ЦРУ на демократично настроеното население в Украйна продължи, ще последва насрещна частна операция на ФСБ, която ще завърши в Лвов И Европа, май, ПАК ЩЕ БЪДЕ СПАСЕНА ОТ ФАШИЗМАhttps://***.youtube.com/watch?v=Fs1BsfWMmpA&feature=youtu.be.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още