IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР ще съживява икономиката на Украйна с целеви инвестиции

Трябва да помогнем на страната да стъпи на краката си в икономическо отношение, посочи президентът на кредитора Сума Чакрабарти

10:48 | 13.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР ще съживява икономиката на Украйна с целеви инвестиции

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще осъществи целеви инвестиции в Украйна, за да помогне на бившата съветска република да се възстанови от бунтовете и кръвопролитията, които заплашват да разделят нацията. Това заяви президентът на базираният в Лондон кредитор Сума Чакрабарти, цитиран от Bloomberg.

ЕБВР, която разполага с портфейл от дялови участия на стойност 4,7 млрд. евро, ще се насочи основно към украинския частен бизнес. Подкрепата ще последва помощта на стойност 17 млрд. долара, одобрена през април от Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се чуждестранната помощ да помогне на източноевропейската страна да изплати дълговете си, след като правителството се задължи да реализира редица непопулярни мерки, в това число и постепенно премахване на субсидиите за природен газ.

"Ситуация в Украйна е много, много трудна", каза при посещението си в Киев Чакрабарти. "Има огромно забавяне на икономическия растеж и ние трябва да помогнем на Украйна да стъпи на краката си в икономическо отношение", посочи още той.

Украинската икономика, която според различни оценки може да се сви с 5 до 10 на сто през тази година, бе разтресена от смъртоносни улични сблъсъци след анексирането на Крим от Русия. Впоследствие проруски въоръжени бунтовници, базирани в района на Донецк, отправиха искане за присъединяване към Русия, което заплаши да наруши допълнително бизнеса.

През март ЕБВР заяви, че може да инвестира в страната около 1 млрд. евро на година. По-рано кредиторът повиши заделеното за 2014 г. финансиране от 550 млн. евро до 750 млн. евро.

"Нашата подкрепа ще бъде към цялата страна. Надяваме се, че политическата стабилност може отново да се появи на изток, така че да е възможно да се инвестира там, както сме правили в миналото", посочи Сума Чакрабарти.

Според Чакрабарти ЕБВР трябва да продължи да инвестира и в Русия, независимо от санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници. "Руската икономика е в тежко състояние. Тя се забавяше дори и преди проблемите с Украйна", отбеляза той.

Руската икономика бе зашеметена от капиталов отлив на стойност 50,6 млрд. долара само през първото тримесечие. Това накара МВФ да намали очакванията си за страната за втори път в рамките на месец, прогнозирайки растеж за цялата година от едва 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Очаква се чуждестранната помощ да помогне на източноевропейската страна да изплати дълговете си, след като правителството СЕ ЗАДЪЛЖИ да реализира редица непопулярни мерки, в това число и постепенно премахване на субсидиите за природен газ.-----------------------------------------------------------------------------------------------------И каква стана тя сега? Тоя филм с непопулярните мерки не сме ли го гледали вече? И след като правителството на една държава може да бъде "задължено" да направи това или онова, то тази държава може вече с твърда увереност и не малко гордост да заяви :"Здравей независимост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
"На такива надупени като нас, помощ не им трябва, а нещо друго ....'--------------За жалост, съвсем скоро ще го получим това "нещо друго" ... интересно ми е как ще се отразят евро-санкциите в/у туризЪма в БГ, въображението ми рисува мн. неприятна картинка. Ноооо ние сме доказали, че сме търпеливи ... пък и е за справедлива кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Ravon
преди 10 години
Е що да помага на нас, ние вече сме членове на ЕС, няма къде да ходим и президентина ни и без това играе по свирката на ЕС и САЩ.На такива надупени като нас, помощ не им трябва, а нещо друго им трябва отзад.С извинение, но това си е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Що не вземе преди това ЕБВР да помогне малко на един свой пълноправен член като България? Или тя не е интересна, щото вече е преработена и вече се намира в отделителния тракт... хаха! С нас вече се занимават специализираните органи по санкции, глоби и "процедури"...И ето как работи вече хранилката за полирани мозъци:"Украинската икономика ......през тази година, бе разтресена от смъртоносни улични сблъсъци след анексирането на Крим от Русия. "Начи за бройлерите събитията имат вече нова, правилна хронология: 1. Русия е анексирала Крим.2. Украйна в резултат на това се е разтресла от улични сблъсъци.И така ще си остане в историята за плоскоглави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още