IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Украйна може да навреди на полската икономика

Съществува риск от понижаване на износа, потреблението и инвестициите, което може да забави ръста на една от най-добре представящите се икономики в ЕС

10:34 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ситуацията в Украйна може да навреди на полската икономика

Полша има реални причини да се притеснява за ефектите от кризата в Украйна върху своята икономика, пише BusinessWeek.

Демократичната система в страната е стабилна, отбраната ѝ е подсигурена от НАТО, а икономиката ѝ е една от най-добре представящите се в Европейския съюз – Полската централна банка прогнозира икономически растеж от 3,6% за 2014 г., което е чувствително повече от средното за ЕС равнище от 1,1%. Въпреки това с продължаването на конфликта в Украйна се надигат и някои притеснения във Варшава.

Централната банка на Полша остави основната си лихва на рекордно ниско равнище тази седмица, обосновавайки се с „динамичната и много сериозна“ обстановка в Украйна. Бизнес доверието в страната се е свлякло до деветмесечно дъно през април, а потребителското също бележи спад, по данни на Markit Economics и Европейската комисия (ЕК). „Несигурността около ситуацията в Украйна представлява растящ риск“, коментира старшият икономист в Bank BGZ Дариуш Винек.

След десетилетие на растяща търговия с Русия и Украйна, износът на Полша за Русия се сви със 7,3% в началото на годината, докато експортът за Украйна намаля с 6,3%. Ефектът от свиването на търговията с двете страни все пак вероятно ще е ограничен, тъй като те представляват само 8% от износа на Полша.

По-притеснителното обаче е, че полският бизнес и потребителите ще намалят разходите си заради растящата несигурност около стабилността на геополитическата ситуация в региона, споделят икономисти в Credit Agricole. “По-тромавите износ, потребление и инвестиции биха могли да порежат полския растеж през 2014 г до 2,9% от прогнозираните 3,5%, а този през 2015 – до 3,7% от 4 на сто“, добавят те.

Полша е изправена и пред риска от пречки от страна на Русия, при положение че ЕС продължи да налага санкции на Москва. Русия може да възпрепятства или да прекрати вноса на полски хранителни стоки или да вдигне цената на газа, посочва Винек. 60% от газа, който използва Полша, идва от Русия. Варшава вече предприе стъпки за намаляване на зависимостта си, като сключването на споразумение за реверсивни доставки от Германия. Въпреки това при най-лошия възможен вариант полският растеж би се забавил до 2,1% през втората половина на тази година и до 1,3% през първата на 2015 г., изчислява Винек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още