IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски медии обвързаха Южен поток с приватизацията на украинската газова мрежа

Реализацията на проекта ще сведе до нула стойността на активите на газовата мрежа на Украйна, пише вестник "Коммерсант"

15:02 | 09.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски медии обвързаха Южен поток с приватизацията на украинската газова мрежа

Руският вестник „Коммерсант“ обвърза спирането на „Южен поток“ с приватизацията на газопреносната мрежа на Украйна. В свой коментар от медията посочват, че интереси да придобият дял в украинската газова мрежа имат европейски и американски компании.

Реализацията на „Южен поток“ обаче ще сведе стойността на активите на газовата мрежа на Украйна до нула, пише ИТАР ТАСС.

Това означава, че САЩ се интересуват от съдбата на „Южен поток“ не толкова по политически съображения, допълва информационна агенция и припомня, че идеята за преструктуриране на „Нафтогаз“ беше лансирана от украинския премиер Арсений Яценюк през миналата седмица.

Яценюк обясни, че от активите на компанията ще бъдат извадени газовите хранилища и магистралните газопроводи. Тези активи могат да бъдат използвани „съвместно със САЩ и ЕС“, коментира още премиерът на Украйна.

Според „Коммерсант“ в момента Киев води преговори с Shell, ExxonMobil и Chevron за възможни инвестиции в газопреносната мрежа на страната. Основното обаче са гаранции за транзит от страна на „Газпром“, без които значението на мрежата е минимално, коментира още изданието. 

Според източници на ИТАР ТАСС като част от преговорите между Владимир Путин и Виктор Янукович за цената на природния газ, провели се през декември, е било поставено и условието "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа. През декември Янукович обеща още и страната да изплати задълженията си към руския газов гигант. 

В следващите месеци обаче Янукович отстъпи от поста си след уличните протести в страната. Москва пък премахна отстъпките в цената на газа и сега вместо 268,50 долара за хиляда куб. метра Украйна трябва да плаща по 486 долара за хил. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
Аз предлагам друго обяснение. Орешарски според мен е фашист. Самата му физиономия го издава. На 8-ми юни, в навечерието на годишнината от Деветоюнският преврат, виждайки безизходицата в която е попаднал той реши да забие нож в гърба на БСП и Русия. Просто и логично, маи руские друзья!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Къде го чукаш, къде се пука :) Звучи МНООООГО логично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още