IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подкрепи мирния план на Порошенко

ЕК призова Русия да използва "влиянието си" за изпълнението на мирния план за Украйна

09:05 | 21.06.14 г. 3
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз призова всички страни, замесени в конфликта в Украйна, да приемат мирния план, предложен от украинския президент Петро Порошенко, и “активно да допринесат за неговото прилагане”, гласи изявление на Европейската комисия (ЕК), цитирано от ИТАР-ТАСС. 

“Приветстваме обявяването на примирие и мирния план, свързан с кризата в източната част на Украйна”, гласи текстът.

ЕК призова Русия да "използва влиянието си" за изпълнението на мирния план и да го подкрепи публично.

ЕК потвърди, че ще отправи покана към новия министър на външните работи на Украйна Павло Климкин да направи изявление в рамките на заседанието на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи на 28-те членки на съюза. То ще се състои на  23 юни в Люксембург. Предполага се, че Климкин ще информира своите европейски колеги за детайлите, свързани с мирния план на Порошенко и като цяло със ситуацията в Украйна.

Реакцията на САЩ, Германия и Франция

Президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Франсоа Оланд покрепиха идеята на Порошенко за подписване на примирие в източната част на Украйна. В петък от пресслужбата на Белия дом съобщиха, че Обама е обсъдил ситуацията в Украйна в телефонни разговори с лидерите на европейските държави.

“Лидерите приветстваха предложението на президента на Украйна Порошенко за едностранното прекратяване на огъня и отново изтъкнаха необходимостта Русия да изтегли войските си от границата с Украйна”, пише в съобщението.

В него се посочва още, че Обама, Меркел и Оланд смятат, че Русия трябва да “спре движението на оръжия и бойци през границата и да започне да използва своето влияние”. Тримата отново предупредиха, че, ако Русия не предприеме “незабавни и конкретни стъпки” за разрешаване на конфликта в Украйна, то ЕС и САЩ ще наложат на Москва по-нататъшни санкции.

Мирният план на Порошенко

Мирният план на украинския президент предвижда гаранции за сигурността на всички участници в преговорие, освобождаването от наказателна отговорност на тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, както и освобождаване на заложниците. В него се посочва още, че е необходимо създаването на буферна зона и гарантиран коридор, освобождаване на незаконно задържаните административни сгради в Донецк и Луганск, възстановяване на местната власт, стъпки за децентрализация и провеждане на предсрочни местни и парламентарни избори. Според Порошенко трябва да бъде изработена програма за създаване на работни места в региона.

Планът е публикуван на интернет страницата на украинския президент. В допълнение към това на 20-и юни Порошенко обяви едностранно прекратяване на бойните действия в югоизточната част на страната до 27-и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Ааааааааааа, сориЗабравих другарите от Боко Харам в Нигерия и те нещо не си падат по запада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още