IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Дългът на Украйна към Газпром достига 5,3 млрд. долара

Това е огромна сума, сравнима с годишните доставки на руски газ за Полша, посочи ръководителят на енергийния гигант

15:58 | 08.07.14 г. 3
Милер: Дългът на Украйна към Газпром достига 5,3 млрд. долара

Общият дълг на Украйна за доставените от Газпром суровини достига 5,3 млрд. долара, заяви главният изпълнителен директор на руския енергиен гигант Алексей Милер, цитиран от ИТАР–ТАСС. 

"Датата на плащане за юни мина вчера, а парите от "Нафтогаз Украйна" отново не са получени. В резултат на това дългът на Украйна за доставките на Газпром от 1 до 16 юни в размер на 1,7 млрд. куб. метра газ е 838 млн. долара, а общият дълг достига гигантска сума – общо 5,296 млрд. долара за неплатените 11,535 млрд. куб. метра газ. Това е огромна сума, сравнима с годишните доставки на руски газ за Полша", заяви ръководителят на Газпром.

"Нежеланието на Украйна по принцип да плати за руския газ става хронично и за пореден път показва, че прехвърлянето на условията за предплащане бе единственото правилно решение", добави още Милер.

По-рано във вторник стана ясно, че вносът през юни се е увеличил 1,8 пъти спрямо предходния месец. Обратните доставки през шестия месец пък са достигнали малко над 300 млн. куб. метра.

По този начин, въз основа на цената от 385 долара за 1 000 куб. метра, украинският дълг се е увеличил с 654,5 млн. долара. Крайният срок за заплащане на задълженията изтече на 7 юли.

Алексей Милер за пореден път отбеляза, че предложената цена на руския газ за Украйна е обективна и е с подкрепата на Европейската комисия. По думите му равнището съответства и на оценката и препоръките на Международния валутен фонд.

По-рано Газпром се съгласи да получи плащане от "Нафтогаз" за доставките през април и май въз основа на цената, предложена от Украйна от 1 юни – 384,86 долара за 1 000 куб. метра. Общият дълг за двата месеца е в размер на 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Кой ли ще плати чека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още