IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредните санкции на САЩ "натиснаха" борсата в Русия

Водещите индекси в страната записват понижения, след като Вашингтон обяви нови мерки заради руската позиция за Украйна

10:14 | 17.07.14 г.
Поредните санкции на САЩ "натиснаха" борсата в Русия

Пазарът на акции в Русия реагира негативно на новите санкции, наложени от САЩ срещу някои от големите компании в страната. Поредният кръг на затягане на обръча около Москва заради кризата в Украйна изглежда като най-решителния досега, като в черния списък с компании попадат няколко руски банки и ключови компании от енергийния сектор, пише Financial Times.

Днес основният индекс на борсата Micex отстъпва с 1,8 на сто до 1 448 пункта. Акциите на Роснефт поевтиняват с 4,5 на сто, a тези на Новатек с 3,9 на сто, показват данни на борсата към 10:00 часа българско време.

С най-силен спад от компонентите на индекса се движат акциите на Алроса – 5,1 на сто. На положителна територия се търгуват едва две от общо 50-те компании, попадащи в пазарния измерител.

Другият водещ индекс в Русия – RTS, губи 3,15 на сто днес до 1 308 пункта.

По-голямата част от засегнатите руски компании няма да могат да разчитат на дългосрочно финансиране с американски средства, а за няколко дружества от сектора на отбраната е наложено замразяване на активите.

На този етап САЩ се въздържат да наложат санкции на цели сектори от руската икономика. Сред компаниите, които са засегнати, са две от най-големите банки в страната – Газпромбанк и ВЕБ, най-голямата петролна компания – Роснефт, както и най-голямата частна компания за добив на газ – Новатек.

В списъка със санкционирани компании попадат осем дружества от отбранителния сектор, включително производителят на автоматите „Калашников“. Физическите лица, засегнати от действията на САЩ, включват високопоставен служител на руското разузнаване, депутат от парламента и министърът, който отговаря за Крим.

Новият ход на САЩ съвпада с нови санкции, наложени на Русия и от Европейския съюз.

*Актуално към 10:00 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още