IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска спиране на огъня в Източна Украйна заради хуманитарния конвой

Москва предлага на Съвета за сигурност на ООН да приеме декларация за прекратяването на огъня

20:37 | 21.08.14 г. 3
<p>
	Камионите с руската хуманитарна помощ преминават проверка на граничния пункт на Луганска област. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Камионите с руската хуманитарна помощ преминават проверка на граничния пункт на Луганска област. Снимка: Ройтерс

Москва предлага на Съвета за сигурност на ООН да приеме декларация за прекратяването на огъня в Източна Украйна заради доставянето на хуманитарна помощ, посочва се в изявление на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС.

В документа се посочва, че Москва приветства постигането на окончателно споразумение по всички параметри на руската хуманитарна помощ за Източна Украйна по маршрута Изварино – Луганск.

“Това беше предшествано от интензивни, многостранни усилия, които включват не само практическата организация на транспортирането на голяма партида от хранителни продукти, лекарства, стоки от първа необходимост, електрически генератори. Това е безпрецедентно предизвикателство, но интензивните контакти по отделни линии с украинската страна, ръководството и представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и други международни партньори”, допълва се в съобщението.

Русия е изразила и благодарност към Червения кръст за ефективното взаимодействие.

В съобщението се подчертава, че в момента най-важното е да се гарантира достигането на конвоя по неговото местонахождение. Украинските власти дадоха гаранции за безопасността на конвоя.

Москва предупреждава обаче за провокации, които компрометират безопасността и може да доведат до нарушаване на доставките. "Ние призоваваме страните, участващи в конфликта, да обявят прекратяване на огъня по време на това действие и предлагаме на Съвета за сигурност на ООН да приеме съответното приложение”, призовава Москва.

Русия очаква искането и да бъде подкрепено от всички членове на международната общност.

Руският конвой, който тръгна към Украйна преди дни и предизвика смут в международната общност заради съмнения за пренасяне на оръжия за проруските бунтовници в източните региони на страната, вече е на територията на Украйна. Камионите са на граничния пункт на размирната Луганска област, а украинските гранични служители са започнали проверката му.

Според свидетели два джипа с представители на Червения кръст също са навлезли в Украйна и пътуват към град Луганск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Браво на баба ВангаПрава е Тексас, Далъс - рая за фашизма и оттам на шистовия газ разбира севече си пият... мръсната вода...след 3 седмици!Да пикаеш и акаш на 1во число и на 21 се миеш с отпадъка си от преди 3 седмици отпадъчната инсталация води до причистшателната станция, а тя връща водата в чешмите за 21 дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ше пият и богатите газ, никой не е вечен, както имаше едни исказвания на покойната баба Ванга "Всичко скрито злато ще излезе на повърхността на Земята, но ще се скрие водата. Така е определено.""Водата ще стане по-скъпа от черното злато, а един ден тя напълно ще изчезне.""Ке дойде ден в златни паници ке ядете и в медени чаши ке пиете, но вода нема да имате."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Няма спиране на боя!Фашистите пари правят сега, а ако им падне не само територията на Украйна, а и на Русия ще е супер!Шистивия газ и концесията на най-проспериращата компания за винаги Ексон-Мобил е причината за конфликта в УкрайнаХората с МНОООООГО пари са в състояние да купята всеки "парламентарист" на земята само и само да им е по-лесно да "правят пари", а след тях какво ще остане няма значение.... важното е до остане за техните внуци. А това че обикновенния човек пие газ с вода е ок - те, богатите не пият от таз вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още