IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай дадоха началото на "най-големия строителен проект в света"

Газопроводът "Силата на Сибир" ще е с дължина около 4 000 км и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай

21:10 | 01.09.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и китайския вицепремиер Джан Гаоли дадоха началото на строителството на първата част от газопровода "Силата на Сибир", предава Deutsche Welle.

Инженерите твърдят, че газопроводът ще е с дължина около 4 000 километра и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай.

Държавните лидери, присъстващи на церемонията за първата копка в руската република Якутия, определиха газопровода като "най-големия строителен проект в света". По думите им двете страни ще трябва да инвестират общо 70 млрд. долара за строителството.

"Новата газова линия значително ще засили икономическото сътрудничество със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и преди всичко нашия ключов партньор Китай", заяви Путин, цитиран от RT.

След десетилетие на преговори Пекин и Москва постигнаха съгласие през май тази година за сключването на 30-годишен договор за доставка на газ на обща стойност 400 млрд. долара.

Русия, която е вторият най-голям износител на газ в света след САЩ, напоследък търси начини да пренасочи експорта си от Европа към Азия. Причините за тази стратегическа преориентация са многобройни.

Азиатските страни в момента предлагат по-добри перспективи, тъй като икономиката на Европа е до голяма степен в застой. Но преустройство е и отговор на продължителен сблъсък между Запада и Кремъл във връзка с конфликтав Украйна и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия. ЕС пък от своя страна отчаяно търси начини да намали зависимостта си от руските газови доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 22 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... имаш добри литературни заложби! Опитвал ли си да изкарваш кинти с писане на художествена литература - кримки, филмови сценарии... ?Или съм се объркал - ти си анализатор от последното поколение на американските и европейски школи, които произвеждат новите стратези от третия пол на Евро-Атлантическата общност - колоси и гиганти като Обама, Кери, Джен Псаки, Барозу, Ромпой, Фюле, енергийното чудо Йотингер... хахаха! Предполагам, че се овлажняваш от грандиозни политици като Доналд Туск и неговите закани преди 5 години да го нахендри до сливиците на Джуджето, като залее Европа с полски шистов газ, естествено добит от американските съюзници?Майната им на азиатските джуджета! Ние тук в Европа сме с голям ръст... на безработицата.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 21
Трубадур
преди 9 години
Добре го е измислил Путин тоя газопровод ама до 2019г. я камилата я камиларя!До тогава може и да е абдикирал вече или да е взривил света с тия ядрени арсенали дето плаши от няколко дни насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 21
georgi_shum
преди 9 години
Мда, даже "Сибирската Сила" е с почти 2 пъти по малък капаците от Патока - 38млрд кубика/год ( и то до 5 год след старта през 2018 най рано, а тогава ще с 32 млрд кубика/год) срещу 63 млрд/ кубика за Патока :)... С тези колосални инвестиции ( които неминуемо ще нараснат, предвид общоизвестната "способност" на руснаците да спазват срокове и бюджети), проекта не е, и не може да бъде алтернатива на руските доставки към Европа от към обеми, цени и рентабилност. Джуджето просто надупи мечката, намаза и гъзеца с вазелин.. а Тигъра си обикаля наоколо небрежно и когато му е кеф.... ще и го нахендри до сливиците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 17
data
преди 9 години
Хъ Хъ Хъ . До колкото си спомням Южен паток го започваха до сега 3 пъти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
И ти ли си учил в изгорелото бе ей аман от вас, ама не преписвайте на изпитите поне у тва УНСС бе маа му стара The 17 Countries Sitting On The Most Valuable Energy Reserveshttp://***.businessinsider.com/countries-with-most-energy-reserves-2014-2?op=11. Russia$40.7 trillion value at current prices2. Iran$35.3 trillion value at current prices3. Venezuela$34.9 trillion value at current prices.......погледни пак виж коя държава пак има най големи залежи и пак се обади ама тоя път подготвен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 29
moderebov
преди 9 години
Причината е само една - Хаяско вкара Русия в цугцванг :) Затова сега ще клекне пред Китай и ще дава и ресурси - и територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 33
mvr0306
преди 9 години
Руснаците правят грешка, заслепени от мегаломанските си амбиции. Проекта е безумно скъп, а изплащането му е неясно! След десетина години света а и Китай ще ползват много повече ВЕИ, цената на въглищата ще падне. Запасите на Газпром прогресивно намаляват, и са принудени да търсят находища все по на север, и все по-далече от потребителите, което още повече ще оскъпява добива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
kokotom
преди 9 години
По - добрата новина е ,че пак български фирми са замесени в изпълнението на проекта и ще изкарат добри пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още