IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските държавни нефтени компании са обект на новите санкции на ЕС

Забраняват се дълговото финансиране и инвестиционните услуги за нефтените компании, за петте държавни банки и за редица производители на стоки с двойна употреба

10:00 | 12.09.14 г. 22
Руските държавни нефтени компании са обект на новите санкции на ЕС

„Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпромнефт“, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - „Сбербанк“, „Газпромбанк“, „Внешэкономбанк“, „Россельхозбанк“ и ВТБ.

Мерки са предприети и срещу „Уралвагонзавод“, „Оборонпром“ и „Обединена авиостроителна корпорация“.

В „черния списък“ на ЕС са включени още „Сириус“, „Станкоинструмент“, „Химкомпозит“, „Калашников“, Тулският оръжеен завод, „Технологии за машиностроенето", “Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна „Ростех“ Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

Забрана за дългово финансиране

ЕС забранява дълговото финансиране за трите нефтени компании с руско държавно участие. Въвежда се незабавна забрана върху търговията с облигации на трите компании с матуритет над 30 дни, както и емитирането на нови дългови книжа на европейските пазари.

Забранява се и предоставянето на кредити и на инвестиционни услуги на петте банки с държавно участие. Подобни са и мерките срещу другите предприятия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти, посочва се още в публикацията.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

Говорителят на руския външен министър Сергей Лавров - Александър Лукашевич, определи новите санкции като „абсолютно неприятелска стъпка“, съобщава ВВС.

Изданието припомня, че вчера помощникът на руския президент Владимир Путин Андрей Белоусов посочи, че руското Министерство на икономиката е подготвило ответни санкции, които ще засегнат вноса на автомобили и продукти на леката промишленост.

Русия вече забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
Много си ПРАВ.....!!!!.....Тенденцията ако не се оправят някак си нещата е 2-3% СВРЪХ БОГАТИ ДИРИБЕЙ , 5-6% някакво подобие на СРЕДНА КЛАСА и всичко друго МИЗЕРАБЪЛ.......кой повече , кой по- МАЛКО......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
А, не така, товарищ Move ***! "В България диваци и варвари са само фашистите" - моля да цитирате внимателно Вожда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Да, младите, кадърни и образовани напуснаха, Останаха такива като мен и... такива като теб.... хахаха! Хващай последния влак, момче! Щом половин Африка и Азия се пренесе на запад, и за теб ще се намери някое местенце! Не губи време! Нас няма да ни изгониш, най-много да дочакаш пак руснаците на Орлов мост... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
Е умрело куче...не си постигнал и половината на човека...трагнал си да джавкаш тука....от къде бе се навъдихте толко пумяри....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Аз съм в този форум, защото под краката ми, в едно почти един декар хале думкат едни машини, които струват една купчина кинти и случайно са мои. Демек - аз съм ги купувал и съм пуснал едни хора да работят на тях. И не се имам за инвеститор, а за обикновен капиталист! Русофил съм точно колкото и Герхард Шрьодер, Мартин Винтеркорн или Дитер Цетше, ако си ги чувал кои са... Това съм аз и съм тук, защото руснаците не ми пречат, даже напротив! Кажи ти сега кой си и откъде накъде си поел толкова въздух, че да ме гониш от България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Гледай сега 5-6% от "народа" не се очертава да огладнее, други няколко процента, даже и да умират, просто не са способни да излязат от доктрината с която се постулира мисленето им : "от щатите е дошло всичко хубаво на този свят, от руснаците - всичкото зло" ... точка. Струва ми се, че тези две групи са застъпени, като представителство тук във форума и се създава малко изкривена представа, каква е реалната картинка, а тя е такава, че критично голяма част от хората в БГ, ако не се намират вече в това състояние за което говориш, то ги дели наистина съвсем малко ... Горчивата ирония е, че наистина сития на гладния не вярва и подобни проблеми стигат до съзнанието на ситите, едва когато са произтекли чутовни изненади и събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!......Явно още требва да огладнее и озверее народа за да се сети ,че с новите ни ПРИЯТЕЛИ нищо добро не ни ЧАКА......като гледам СЕЛАТА и разрухата която цари там тръпки ме побиват.........ние се ТОПИМЕ като НАЦИЯ......ИЗЧЕЗВАМЕ......и това е само за 25-години ами след още толкова.....?????!!!!!......пълна КАТАСТРОФА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И къв инвеститор си ти бре, ***? Живеете в некъв филм и се чудите що се нещо ви пречи! Кво си инвестирал бре, какво, къде? Инвеститори.... дриш...ци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
И що аз да си ходя в Русия, след като 35 години съм бачкал за България? Що ти не си отидеш там, където няма руснаци и русофили? Ето, мойте щерки вече 10 години са в Америка, едната взе паспорт, другата напролет ще вземе, ни ги интересуват руснаци, ни казаци! И ми се сърдят, че не съм стъпил да видя колко са добре там! Щом ти е писнало - оро! Тук и руснаците, и русофилите сме повече от това, което на такива като теб се иска! Айде - свят ширик - и навсякъде ви чакат с нетърпение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Винаги запявате тази песен, когато виждате че почва да заглъхва българското робско благоговеене пред Негова низост, господаря на Кремъл.Като ти чета твърденията из постовете са точно като от учебник писан в отдела за дезинформация на КГБ преди 1985-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още