IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев и бунтовниците започнаха да си разменят пленници

Утре вторият руски хуманитарен конвой се отправя към Луганска област

16:12 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представителите на украинските правителствени сили (в центъра и вдясно) и на проруските бунтовници от Източна Украйна (вляво) разговарят преди да започне размяната на задържаните.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Представителите на украинските правителствени сили (в центъра и вдясно) и на проруските бунтовници от Източна Украйна (вляво) разговарят преди да започне размяната на задържаните. Снимка: Ройтерс

През нощта срещу петък украинските военни сили и проруските бунтовници от Източна Украйна са си разменили 67 пленници, заловени по време на боевете в региона, съобщава АП.

Размяната на задържаните е част от условията за сключване на примирие в размирните украински области, припомня информационната агенция. Споразумението беше постигнато в края на миналата седмица на среща между представителите на властите в Киев и на сепаратистите, която се проведе в Минск.

Размяната на заложници е станала по тъмно и извън основната бунтовническа крепост – Донецк, под погледа на международни наблюдатели. Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи днес, че са били освободени 36 украински военни, а правителствените сили са освободили 31 бунтовници, задържани по време на петмесечния конфликт, част от които са руски граждани.

Малко след размяната в Донецк се е чул залп от ракетен огън – поредният знак за това колко крехко е примирието в страната.

„Процесът по преговорите продължава. Всеки казва какво иска и изпълняваме ангажиментите си“, коментира Юрий Тандит, преговарящият с бунтовниците от името на Киев.

Даря Морозова, която наблюдава размяната от страната на сепаратистите, посочва, че украинските сили са задържали около 1 200 души. Тя потвърждава, че бунтовниците държат няколкостотин украински военни, но не уточни числото.

През следващите дни се очаква размяната на пленници да продължи.

Конфликтът между украинското правителство и проруските бунтовници в Източна Украйна ескалира след анексирането на Крим от Русия. Боевете в региона са отнели живота на над 3 хил. души, показват данните на Организацията на обединените нации (ООН).

Киев и Запада обвиняват Москва, че е подхранвала напрежението, като е изпращава подкрепа за бунтовниците. Брюксел затегна и санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна, като обвърза облекчаването им със спазването на примирието в размирните региони.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че вторият руски хуманитарен конвой утре се отправя към Луганска област. В момента конвоят е в руския град Донецк в Ростовска област. Конвоят ще премине на украинска територия през КПП Изварино.

В камионите се превозва храна, както и продукти за пречистване на вода, електрически и други средства.

Вторият конвой с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна трябваше да е стигнал до населението в размирните области преди около три седмици. Киев обаче не взе официално решение за допускането на камионите на украинска територия, което спря конвоя в близост до границата.

Първият руски хуманитарен конвой пресече руско-украинската граница на 22 август. Заради него Киев и Вашингтон обявиха Москва в инвазия. Камионите напуснаха Украйна на следващия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още