IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада разшири санкциите си срещу Русия

Москва е убедена, че има реален шанс да спре братоубийствената война в Украйна, смята руският външен министър Сергей Лавров

09:50 | 17.09.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Канада разшири санкциите си срещу Русия

Канада разшири санкциите си срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС. Новите мерки бяха обявени от канадския външен министър Джон Беард пред членовете на Камарата на общините.

В „черния“ списък на Канада попадат Сбербанк, Митищинският машиностроителен завод, Машиностроителният завод „М. И. Калинин“ в Екатеринбург, Научно-изследователският институт „В.В. Тихомиров“ (НИИП), Долгопрудненското научно-производствено предприятие, Морският научно-изследователски институт по радиоелектроника, както и нови физически лица, чиито активи в Канада се предвижда да бъдат замразени.

Сред физическите лица попадат заместник-министърът на отбраната генерал-полковник Юрий Садовенко, другият заместник-министър на отбраната генерал Дмитрий Булгаков, първият заместник на Генералния щаб и командир на Централния военен окръг генерал-полковник Николай Богданов и командирът на Сухопътните войски генерал-полковник Олег Салюков.

По думите на Беард Канада „остава недоволна от руската агресия по отношение на Украйна, поради което продължава процеса по политическа и икономическа изолация на Руската федерация“.

Информационната агенция припомня, че на 12 септември САЩ също разшириха санкциите срещу Русия. Вашинктон ограничи достъпа до финансиране на няколко банки и предприятия за технологии с възможна двойна употреба.

Европейският съюз (ЕС) също въведе нови санкции срещу Русия в края на миналата седмица. Те обаче могат да бъдат смекчени или да отпаднат след преглед на мирното споразумение от Минск от 5 септември.

Междувременно в интервю за руското приложение на испанския вестник El Pais външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че санкциите срещу Москва са политически мотивирани, както и че НАТО подтиква Украйна да реши конфликта в източните региони на страната със сила.

„Днес Украйна е изправена пред избор – да тръгне по пътя на мира и конструктивния диалог с обществото или да се плъзне в авторитаризма и радикалната националистическа диктатура. Решението трябва да се вземе от Киев и украинското общество“, коментира Лавров.

Москва е убедена, че има реален шанс да спре братоубийствената война в Украйна. „За да се случи това, както и да се прекрати огънят, възможно най-скоро трябва да започне смислен, открит, приобщаващ украински вътрешен диалог с представители на всички региони, на всички политически сили. В тази рамка е необходимо да се обсъдят редица въпроси, свързани с конституционния ред и бъдещето на страната, в което националности, малцинства и региони да живеят в безопасност, да се зачитат изцяло правата на човека в цялото им разнообразие“, допълва той.

Лавров призова „външни лица да проявят сдържаност“ в интерес на това да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта. Според него НАТО играе „деструктивна роля“ в ситуацията, като е предприел „военно натрупване“ и е разширил доставките на военно оборудване.

"Нашата позиция е много ясна: искаме мир в Украйна, който може да бъде постигнат само чрез широк национален диалог с участието на всички региони и всички политически сили на страната“, заключава Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Ха,ха,ха,ха.Така е,като слушаш само Расмусен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
pu10
преди 9 години
Рашките считат своето нахлуване за освобождение - както обикновено :) Неповикани окупатори. Точно те да говорят за права на човека хахахахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още