IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Лукойл" ще поиска пари от руския Фонд за благосъстояние

Малко по-рано днес енергийното министерство в страната одобри искането на "Роснефт" за финансиране от Фонда

16:58 | 22.10.14 г.
И "Лукойл" ще поиска пари от руския Фонд за благосъстояние

Руската петролна компания „Лукойл“ планира да поиска средства от Фонда за национално благосъстояние, съобщи ръководителят на компанията Леонид Федун преди началото на Националния нефтен форум, пише руската агенция „Интерфакс“.

Федун обаче не уточни каква е сумата, която от компанията ще поискат от Фонда.

Припомняме, че заради наложените санкции от Запада руски компании от няколко сектора, сред които и енергийният, нямат достъп до европейските капиталови пазари и не могат да наберат заемни средства. За да се справят с този проблем, руските власти решиха да отпускат заеми от Фонда за благосъстояние.

Досега само две енергийни компании са направили заявки - „Новатек“ и „Роснефт“. Малко по-рано днес енергийното министерство на Русия одобри заявката на „Роснефт“, която беше в размер на 1,5 трилиона рубли (около 40 млрд. долара).

Към 1 септември средствата във Фонда са малко над 3,15 трилиона рубли. Москва вече реши част от тези средства, които трябва да подкрепят пенсионната система в страната, заедно със спестявания от бюджета за 2014 година, ще бъдат насочени към подпомагане на фирми, пострадали от санкциите на Запада. 

В Москва днес се провежда вторият Национален нефтен форум, в който участват водещи национални и международни експерти от сектора, посочват на сайта на руското правителство.

В своята реч при откриването на събитието руският премиер Дмитрий Медведев посочи, че именно топлоенергийният сектор е един от локомотивите на руската икономика и е гаранция за стабилността на страната.

По думите на Медведев приоритетите пред отрасъла сега е привличане на инвестиции, развитието на инфраструктурата, създаване на конкурентна пазарна среда и внедряване на иновационните технологии. „Особено внимание трябва да бъде отделено на заменянето на вноса“, обясни още Медведев, цитиран от правителствената пресслужба на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още