IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоханес Хан: Русия да направи първата крачка за нормализиране на обстановката

Ефектът от санкциите е видим, смята еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите с държавите, кандидати за членство в ЕС

22:49 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йоханес Хан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йоханес Хан. Снимка: Ройтерс

Пазарите в Русия днес отбелязаха пореден спад в стойността на рублата, Московската борса потъва, общите икономически събития са повече от доказателство за влиянието на необходимите мерки. Това заяви на пресконференция Йоханес Хан, еврокомисар по политиката на съседство и преговорите с държавите, кандидати за членство в ЕС, попитан дали санкциите на Общността срещу Москва дават резултат, предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

Той изрази надеждата, че санкциите ще допринесат Русия да направи първа стъпка към нормализиране на обстановката. Това би било в наш общ интерес, но първата крачка следва да бъде направена от руската страна, посочи Хан.

По повод посещението си в Киев в края на миналата седмица еврокомисарят отбеляза, че всички партии в страната, включително опозицията, подкрепят европейското бъдеще на Украйна. Той посочи, че е необходимо установяване на върховенство на закона, прозрачност и премахване на корупцията, за да може в държавата да навлязат външни инвеститори.

Не става дума само за приемането, но и за прилагането на съответните закони, коментира Хан. По неговите думи са необходими видими и трайни резултати.

Той допълни, че очаква от украинските власти да не възприемат ЕС само като дарител, но и като инвеститор. По неговите думи едно от изискванията към Киев е да направи необходимото за повишаването на жизненото равнище на украинците.

Хан добави, че в началото на следващата година е предвидена донорска конференция за Украйна, като се надява тя да прерасне в „конференция за реформи“, доколкото още е рано да се говори за инвеститорска конференция.

Еврокомисарят съобщи, че е поел ангажимент да посещава Украйна поне веднъж на всеки три месеца, за да наблюдава напредъка на страната. По неговите думи Европейската служба за външно действие ще изготви списък на действията, които Киев трябва да предприеме в краткосрочен план.

Напълно наясно сме с тези „комуникационни усилия‘ на Русия, заяви Хан в отговор на въпрос дали ще има реакция на руската пропаганда в Украйна и по повод събитията там. Имаме някои идеи, макар че европейските медии са частна собственост, добави той. По неговите думи подобна пропаганда не създава действителна заплаха.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още