IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоханес Хан: Рано е за донорска конференция за Украйна

Страната трябва да изгради ясна икономическа стратегия преди да поиска конференцията да се състои

09:40 | 15.11.14 г.
<p>
	Йоханес Хан.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Йоханес Хан. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз няма да организира донорска конференция, докато правителството на Украйна не определи ясно новата си икономическа стратегия, заяви новият началник на разширяването на блока в петък.

В знак на загриженост от страна на Европа за икономическите реформи в Украйна Йоханес Хан заяви пред длъжностни лица от Киев, че те трябва да определят категорични приоритети за външните инвестиции преди да бъде избрана дата за конференцията, пише Wall Street Journal.

"Те поискаха да се случи възможно най-скоро... и ние сме кристално ясни", коментира Хан пред репортери. "Докато те не излязат със стратегическа концепция за бъдещото развитие на страната, ние не сме готови да определим датата".

Още преди месеци Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще организира донорска конференция, която да помогне на Украйна да възстанови част от икономиката, пострадала от конфликта с Русия.

Хан заяви, че украинското правителство се надява събитието да се проведе до Коледа, но това не е възможно в момента. Той твърди, че фокусът трябва да е върху оказването на помощ за получаване на инвестиции в Украйна, ето защо Киев трябва да изработи планове за специфични области, в които са необходими подобни инвестиции.

Според Хан една от областите, в които чуждестранният капитал е необходим, е помагането на икономиката да се подготви напълно за широкото търговско споразумение в ЕС в края на 2015 г. Европейският съюз вече намали тарифите за по-голяма част от украинския износ, но търговската сделка ще изложи компаниите от Украйна на по-голяма конкуренция и ще я изправи пред по-високите регулаторни стандарти в ЕС.

От резултатите от последните парламентарни избори в Украйна става ясно, че има “добра воля” за икономически и политически реформи в Киев, допълва Хан. Той коментира забележката на украинския президент Петро Порошенко, който заяви, че страната трябва да премине десетки реформи преди да поиска официално членство в ЕС.

Предвидено е Украйна да получи около 1,1 млрд. евро под формата на заеми от Европейския съюз през следващите месеци, а освен това Киев вече е изпратила искане за допълнителни 2 млрд. евро през 2015 г. Въпреки това част от помощта е отишла за подпомагането на изплащането на украинските сметки за газ към Газпром.

Много от европейските представители са скептични, че икономиката на Украйна може да преодолее годините на лошо управление и корупция.

Хан е категоричен, че донорската конференция е “първият пример” за нов подход на Брюксел, който дава приоритет на ясните условия за помощи и обещанията за реформи от страна на кандидатите за членове в ЕС. Никой от мисията на Украйна в ЕС или представител на Порошенко не е коментирал този въпрос сега.

В коментар, който подразни някои от страните, които са в преговори за присъединяване към ЕС, новият президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заяви, че блокът няма да приеме нови членове по време на неговия петгодишен мандат. Забележката му сякаш сигнализира за идването на края на 20-годишната ера на разширяването на блока на фона на нарастващия скептицизъм в някои държави относно разходите за приемане на нови членове.

От 1992 г. насам ЕС се е разширил от 12 до 28 държави, тъй като много от бившите комунистически държави се присъединиха.

Хал защити коментара на Юнкер, посочвайки, че ще настоява за по-подробни “количествени” условия, които да се използват, за да се прецени дали правителствата извършват реални политически, икономически и съдебни реформи.

“Става въпрос за качество, не за бързина”, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още