IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите отписаха Украйна

Почти няма инвеститор, който да иска да купи държавни облигации на страната, а рискът от фалит се увеличава

18:08 | 14.11.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украинската валута загуби почти половината от стойността си спрямо долара през тази година. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Украинската валута загуби почти половината от стойността си спрямо долара през тази година. Снимка: Архив Ройтерс

На 21 ноември Украйна ще отбележи първата годишнина от демонстрациите на Майдана. Преди една година хиляди украинци излязоха на киевския площад, за да демонстират за по-голяма свобода. Вместо това те получиха повече хаос.

Междувременно Украйна е на ръба на банкрута. Ако Западът не вкара свежи пари, страната скоро няма да може да обслужва дълговете си. Само до края на тази година правителството в Киев се нуждае от 550 милиона долара, за да плати облигации с падеж до края на декември. 

Пазарите вече отписаха странатa. Лихвитe по едногодишните държавни ценни книжа се извисиха до 27,5%. Това е най-високата им стойност в най-новата история на Украйна. В началото на годината те все още бяха около 10%, пише в свой анализ Die Welt. 

Нерадостното положение може да се разчете и от състоянието на кредитните пазари. Там цената на хеджирането срещу фалит нарасна до рекордни стойности. Специалистите оценяват вероятността от фалит на около 64 процента. В началото на годината тази вероятност бе под 40 на сто, а дори и в разгара на въоръжения конфликт с Русия никога не надмина 60 на сто.

"Страната е на ръба на криза на платежоспособността", казва Андрю Матени, анализатор в Goldman Sachs. Скоро Украйна може да бъдат принудена да направи разсрочване. „Загубите за инвеститорите ще бъдат в размер на между 35 и 50%", каза Матени.

Стратегът на Goldman изказва на глас онова, което пазарите очакват за страната. Със 64% вероятност за фалит Украйна е третата най-рискова в това отношение страна в света след Аржентина и Венецуела. За Германия трейдърите оценяват риска от неизпълнение на задълженията на 1,7 на сто, а за Русия тази стойност вече възлиза на 17 процента.

Общият дълг на страната, включително лихвите, сега възлиза на около 65 млрд. долара, като около половината от задълженията страната е поела в твърда валута. Този дълг не може да се изплати само чрез печатане на пари от централната банка. Валутните резерви вече са паднали под нивото от 15 млрд. долара, така че и от тази гледна точка няма много място за маневриране.

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт се е увеличило от 30 на сто през 2013 г. до над 50%. В международен аспект това съотношение все още е умерено, като за страните от еврозоната по силата на договора от Маастрихт съотношението между държавния дълг и БВП не може да бъде повече от 60%. Само че дадена страна може да изпадне в банкрут и при по-ниска стойност, ако кредиторите не желаят да вкарват повече свежи пари.

Финансовото състояние обаче се влошава бързо. Според изчисления на Goldman Sachs дългът скоро може да нарасне до 70 на сто от икономическия продукт на страната. Тъй като брутният вътрешен продукт се свива, това влошава тази стойност. За тази година американската инвестиционна банка очаква спад в икономическото развитие на Украйна от осем процента.

Тенденцията показва колко трънлив е пътят на Киев към Европа. Това се усеща и от хората в страната. Украинската валута - гривната - загуби от началото годината почти половината от стойността си спрямо долара, а спрямо еврото спадът е най-малко от 42 процента.

Това е придружено от значително увеличение на разходите за издръжка. Инфлацията скочи през октомври до близо 20%, докато през януари инфлацията бе умерена до 0,5 на сто.

Така Украйна се завъртя в омагьосания кръг от падаща валута и високата инфлация. Ако се вгледаме в историята на световните икономики, ще видим, че много малко страни са успели със собствени сили да се измъкнат от този порочен кръг.

В отчаян опит да направи нещо централната банка увеличи на извънредно заседание в сряда вечерта лихвите до 14 на сто, като това е третото увеличение за тази година. Все повече става ясно, че Украйна не може да реши сама своите проблеми.

Стратегията на руския президент Владимир Путин да подложи под натиск съседната държава не само във военен, но и в икономически аспект, изглежда работи. „Това, което има значение, е онова, което Путин планира", казва Регис Чателие, кредитен стратег в Société Générale. „Ако конфликтът се засили, лихвите по облигациите на Украйна ще продължат да се вдигат".

Със своите постоянни провокации Путин успява да подкопае доверието на чуждестранните инвеститори в икономиката. А също така и постоянната опасност от разцепление на страната е пречка за инвестициите в Украйна. Районите около Луганск и Донецк представляват 16% от икономическия продукт на Украйна и 23% от промишлената продукция на страната.

Несгодите на Украйна удрят не само Запада, който скоро ще трябва по спешност да влее пари в страната. Също и редица индивидуални инвеститори са направили грешка с инвестициите си.

Така например легендарният фонд мениджър Майкъл Хасенстаб, който управлява Templeton Global Bond Fund, е вложил доста средства в страната. По данни на Bloomberg той държи в своя Emerging Market Bond Fonds украински облигации за 360 млн. долара. Това съответства на около 6% от възлизащия на 6,5 млрд. долара фонд. 

От началото на годината фондът отчита плах ръст от 0,8%, докато конкурентните фондове растат средно с 5,4 на сто. От началото на кризата в Украйна обаче инвеститорите в Templeton започнаха да отчитат и загуба. 

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
http://***.youtube.com/watch?v=fh4-PJEM3PM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
@kurta007 ей погледни филмчето Путин с помощта на не кой да е а на еврейна Берл Лазар, който е под опеката на Ротшилд прави цялата чистка. Ротшилд батко смятай ?!?!Тея евреи аз ги плюя нон стоп ама явно и там има разделение. Филма показва, как САЩ са били неоспорван хегемон, Русия да стане сателит на Вашингтон с ресурсите си, но Ротшилд имали друго виждане за Русия и явно и по-силния чадър с който пък отстранили подопеците на Рокфелер - Михаил Фрийдман, Михаил Ходорковски, Роман Абрамович, Березовски и т.н.Тряя званнем на руснаците да го взеем тоя Путин на лизинг в България да пипне малко и наще олигарси и да върне държавата на хората и да разкара "демократите американски". Още веднъж евала на руския папагал просто нема такъв джадай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
От рубриката за вицове:Общият дълг на страната, включително лихвите, сега възлиза на около 65 млрд. долара, като около половината от задълженията страната е поела в твърда валута. Този дълг не може да се изплати само чрез печатане на пари от централната банка. Какво откритие - ЦБ на Украйна не може да изплати дълга само с печатане :) Не може зер, доларете ги печата само ФЕД :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Май от американското посолство са спуснали нареждане в статиите за състоянието на Украйна, задължително някъде в текста да е вмъкнато и изречение от сорта: "Със своите постоянни провокации Путин...." за да няма съмнения евентуално относно това кой е "виновника" и "лошия". Нищо, че ако бяха прави нямаше да има нужда да го напомнят ни в клин ни в ръкав. Щеше да е очевидно. Както впрочем е но не и в тяхна /американска/ полза. :) Все пак живеем в 21 век и няма как да "запушат устата" на всички медии. :) Очаквайте Путин със своите провокации да доведе зимата скоро без да ви раздаде печки и одеяла гада! А трябва задължение му е да раздаде на всеки! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
да умират глупаците ето тука един филм Путин как успява да сломи такива олигарси и олигофрениПутин и задкулисиетоhttp://***.star07.in/videogallery.php?video_id=263страшен тоя руския пападал, евала много добър стратег и кой управлява света. И сега в Украйна става същото което беше в "демократична Русия" затова толкова е мразен Путин и поцелия свят също овобено в САШш, че не позволява на еврейна Ходорковски да направи една корпорация с колегите си от САШш :)) шапка му свалям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Стратегията на руския президент Владимир Путин да подложи под натиск съседната държава не само във военен, но и в икономически аспект, изглежда работи. Това, което има значение, е онова, което Путин планира", Ако конфликтът се засили, лихвите по облигациите на Украйна ще продължат да се вдигат".Със своите постоянни провокации Путин успява да подкопае доверието на чуждестранните инвеститори в икономиката." Горе цитирания текст стои като кръпка в статията. Всъщност още преди Запада да направи своя ход в Украйна, Путин предупреди украинския народ какво му се готви от страна на Запада. За какви провокации на Путин става въпрос така и не стана ясно от как кашата се забърка. Какво се очаква от Путин !!? Да потуши с кръв бунта на руснаците от изтока с помощта на руска армия в полза на еврейската хунта, или да стои равнодушен пред престъпленията на хунтата над собствения му народ като при това да захранва хунтата с кредити с ресурси на преференциални цени ?Що за налудничави очаквания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
ПИЧ объркал си ФОРУМА......!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
Нали ГЕПИХА ЗЛАТОТО хамериканците ....!!!????.... Сега вече ХОХЛИТЕ кучета ги яли......ПУТИН да се ОПРАВЯ С ТАЗИ РАЗОРЕНА СТРАНА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 31
kurta007
преди 9 години
И ***,ти какво правиш тук а не отиваш в русия или северна корея да си градите светлото бъдеще.Там всичко е мед и рози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 29
kurta007
преди 9 години
Нещастниk, прошляk и лъжци могат само да са такива *** като теб и подобните ти палячовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още