IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвеститор е най-големият частен кредитор на Ирландия

Templeton Global Bond Fund, управляван от Майкъл Хасенстаб, има вложения в ирландски дълг на стойност 6,1 млрд. евро

11:25 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин за преоценени стоки в Коб, на южното ирландско крайбрежие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин за преоценени стоки в Коб, на южното ирландско крайбрежие. Снимка: Ройтерс

Виден американски инвеститор и ключов играч на облигационните пазари се оказа най-големият частен кредитор на Ирландия, съобщава Financial Times.

Залогът в подкрепа на икономическото възстановяване на страната е направен от Майкъл Хасенстаб, който управлява Templeton Global Bond Fund.

В края на юни фондовете на Franklin Templeton - повечето от които, управлявани от Хасенстаб – са разполагали с ирландски дълг за 6,1 млрд. евро. По-голямата част от тези облигации са собственост на Templeton Global Bond Fund.

Други фондови мениджъри обаче предупреждават, че подобни дълги позиции в ирландски ДЦК може да се окажат проблем, ако ирландското икономическо възстановяване се забави или кризата в еврозоната се задълбочи.

Ирландския облигационен пазар е малък и неликвиден, което означава, че освобождаването от подобна масивна позиция би било невъзможно без болезнени загуби, коментират те. 

„Ако преценката им е правилна, те ще се окажат герои, но ако им се наложи да се оттеглят, това ще бъде много трудно“, коментира мениджър на конкурентен фонд.

Хасенстаб се превърна в най-големия частен кредитор на Ирландия, след като от началото на годината разшири позициите си в ирландски ДЦК, включително с участието си в проведения  през юли аукцион - първият, след като страната се наложи да бъде спасена от европейските си партньори.

„Това е рисков залог“, коментира конкурентен инвеститор. „Доста необичайно е да държите толкова масивна позиция... Решението на Templeton обаче е ключово за възстановяването на ирландския облигационен пазар от началото на годината.“

Хасенстаб изтъква, че дори позициите му на някои малки пазари да са сериозни, те остават пренебрежими в сравнение с общите активи на фонда. Ето защо те винаги бързо могат да бъдат хеджирани на дериватния пазар. Той посочва, че Ирландия продължава да извършва необходимите стъпки по пътя на възстановяването.

Вече 8 години през последното десетилетие Templeton Global Bond Fund се представя по-добре от Total Return Fund на Pimco. Templeton Global разочарова със загуби единствено през миналата година и през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още